Priština formirala vojsku, burne reakcije u Srbiji – mlake u svetu

Haradinaj: Vojska će ići na sever; Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

Kosovski parlament je po ubrzanom postupku, bez prisustva poslanika Srpske liste, usvojio dva od tri predložena zakona iz paketa o transformaciji KBS u vojsku.

Od danas, prema prvom usvojenom zakonu, Ministarstvo KBS zvaće se Ministarstvo odbrane Kosova, a usvojen je i zakon o bezbednosnim snagama.

Predstoji glasanje o zakonu o službi u bezbednosnim snagama.

Sednica parlamenta je na predlog predsednika, Kadrija Veseljija, počela minutom ćutanja za žrtve, kako se navodi, borbe za oslobođenje i državnost.

U sali je 107 poslanika, prenela je Koha onlajn.

Član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

„Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”, navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije, prenosi Tanjug.

Takođe u zakonu stoji da su „kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”, stoji u tački 2 ovog člana.

Zaključujući sednicu parlamenta, predsednik Kadri Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo.

„Čestitam svim vojnicima”, rekao je Veselji.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao:„Stara vojska, vojska”.

A kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces „izgradnje države Kosovo”.

„Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine”, naveo je Tači na Fejsbuku.

 

Izvor Politika, 14. decembar 2018.

HARADINAJ: VOJSKA ĆE BITI RASPOREĐENA PO CELOM KOSOVU
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona koji iniciraju transformaciju KBS u tzv. vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

„To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih”, tvrdi Haradinaj, preneo je Tanjug.

 

Izvor Politika, 14. decembar 2018.

ĐURIĆ: VOJSKA KOSOVA JE ILEGALNA OKUPACIONA FORMACIJA
Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je danas po jednonacionalnom diktatu albanske većine i suprotno svim važećim odredbama prava, kosovski parlament doneo odluku o formiranju tzv. vojske kosova.

Đurić je u obraćanju javnosti poručio da to predstavlja pakt protiv mira i čin politilke agresije na Srbiju.

Dodaje da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja tzv. Kosova na čitavom području AP Kosovo i Metohija.

Ističe da je to suprotno Ustavu u zakonima Srbije, privremenom ustavnom okviru Kosova i rezoluciji 1244, ali i sporazumu iz Kumanova kojim je okončan oružani sukob na Kosmetu.

„Vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije“, naveo je Đurić.

Još jednom je naglasio da je protivpravni karakter te formacije jasan i nedvosmilen i da odluka ima za cilj nasilnu promenu granica Srbije i narušavanje ustavom utvrđenog položaja pokrajine.

Dodaje da se to dešava u uslovima kada još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine.

Ističe da se vojska Kosova formira u trenu u kome nijedan jedini Albanac nije odgovarao za brojene zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih tokom oružanog sukoba na KiM.

Đurić navodi da su ti zločini činjeni od strane onih koji sačinjavaju tzv. vojsku Kosova uz materijalnu i logističnu podršku pojedinih država koje su i pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na Srbiju.

„ZAHTEV KFORU DA RAZORUŽA ILEGALNU FORMACIJU“
„Građani treba da znaju da su upravo ove države najodgovornije za današnju odluku“, rekao je Đurić.

Zahteva od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova i da istu razoruža i situaciju vrati u okvire rezolucije 1244.

„Sve drugo značilo bi direktnu podršku cilju nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije“, rekao je Đurić dodajući da je u pitanju protivpravno delovanje koje je kažnjivo.

Pozvao je i Albance i Srbe da ne stupaju u redove te formacije ukazavši da je to krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama.

Direktor kancelarije za KiM kaže da će predsednik Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima potrebne ustavne i zakonske korake kako bi se očuvao mir i bezbednost.

Kako kaže, opcije koje su formalno-pravno na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite vrste upotrebe oružanih snaga o čemu odluku donose nadležni organi.

 

Izvor RTS, 14. decembar 2018.

DAČIĆ: TRAŽIMO HITNU SEDNICU SB UN ZBOG ODLUKE PRIŠTINE
Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja Rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Ivica Dačić za Tanjug.

Ranije danas, kosovski parlament jednoglasno je izglasao tri zakona – zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane.

Time se omogućava transformacija KBS-a u kosovsku vojsku, ali ime snaga neće biti promenjeno jer je za to potrebna izmena ustava.

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

 

Izvor Tanjug/RTS, 14. decembar 2018.

VUČIĆ U KOPNENOJ ZONI BEZBEDNOSTI NAREDNA 72 SATA
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić će u naredna 72 časa obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i na prostoru juga Srbije, saznaje RTS.

Predsednik Vučić će biti u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba, general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti 3. i 4. brigade Vojske Srbije.

 

Izvor RTS, 14. decembar 2018.

EU I DALjE O USTAVU
Portparolka EU Maja Kocijančič ponovila je danas u Briselu da promena mandata Kosovskih bezbednosnih snaga može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu koji je u skladu sa Ustavom Kosova.

„Kao i NATO, EU nastavlja da deli stav da mandat Kosovskih bezbednosnih snaga može biti promenjen samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa Ustavom Kosova”, izjavila je Kocijančič.

Ona je povodom usvajanja zakona o KBS u kosovskom parlamentu naglasila da EU od Kosova očekuje da održi preuzete obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. i drugih bezbednosnih aranžmana.

 

Izvor Politika, 14. decembar 2018.

NATO „ŽALI“ I „PODRŽAVA DIJALOG“
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

„I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme”, poručio je Stoltenberg, preneo je Tanjug.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

„Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS”, navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog”, ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

„NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor Politika, 14. decembar 2018.

PODRŠKA AMERIČKE AMBASADE
Ambasada SAD na Kosovu ponovo je potvrdila podršku postepenoj tranziciji BSK u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to „suvereno pravo Kosova“.

U izjavi za medije, neposredno nakon usvajanja tri zakona iz oblasti bezbednosti u Skupštini Kosova, ističe se da je usvajanje zakona prvi korak u razvoju tih sposobnosti.

„Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova“, navodi se u izjavi.

Ambasada SAD pozvala je Vladu Kosova da nastavi blisku koordinaciju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u informisanje manjinskih zajednica sada, i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

„Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom o kretanju i operacijama snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa BSK kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu“, piše u izjavi.

Takođe se ističe da regionalna stabilnost zahteva da se Kosovo iskreno trudi da normalizuje odnose sa Srbijom, a SAD podstiču obe strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Skupština Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri zakona koji obezbeđuju transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena.

 

Izvor Beta/B92, 14. decembar 2018.

BERLIN: KOSOVSKA VOJSKA DA NE BUDE IZGOVOR ZA TENZIJE U REGIONU
Nemačka je poručila da usvajanje zakona o formiranju kosovske vojske u prištinskom parlamentu ne sme da bude iskorišćeno za eskalaciju tenzija u regionu, navodeći da Kosovo ima pravo na oružane snage, ali da taj proces treba da bude inkluzivan, uz učešće srpske manjine.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl je rekao da Kosovo „kao suverena država, ima pravo da formira regularne oružane snage“.

Brojl je, međutim, istakao da je Berlin uvek jasno stavljao do znanja da transformacija postojećih Kosovskih bezbednosnih snaga „ne treba da bude prenagljena, već da bude inkluzivni proces uz učešće srpske manjine na Kosovu i u bliskim konsultacijama, pre svega sa NATO i NATO saveznicima“, prenosi AP.

Brojl je ukazao na potrebu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Pozivamo obe strane na uzdržanost. Usvajanje zakona ne sme da se iskoristi kao izgovor za dodatnu eskalaciju“, naveo je Brojl.

 

Izvor Tanjug/RTS , 14. decembar 2018.

KOSAČOV: ALBANCI SE SPREMAJU ZA RAT
Odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savetu bezbednosti UN, izjavio je šef Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov.

„Veoma je moguće da se Priština sprema za ratovanje, pri čemu malo verovatno odbrambeno, kao i za vojno-policijske operacije. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće i smatram da treba da bude predmet diskusije Saveta bezbednosti UN“, rekao je Kosačov.

On smatra da iza toga „drskog i protivpravnog akta stoje SAD“.

„Ko stoji iza drskog i protivpravnog akta Kosova? Ne treba čak ni pogađati. Jedini koji su podržali kosovske Albance su SAD“, kazao je Kosačov.

 

Izvor Sputnjik, 14. decembar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u