Putin nije čestitao Pašinjanu pobedu na jermenskim izborima

Ćutanje Vladimira Putina, koji lično ili putem svog osoblja čestita gotovo svim izbornim pobednicima u svetu, zaintrigiralo je jermenske medije

Nakon pobjede njegove koalicije “Moj korak” na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Jermeniji, ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek nije čestitao v.d. premijeru Nikolu Pašinjanu na pobjedi. Situacija je nejasna, posebno nakon izjave Pašinjana da je Jermenija deo Ugovora o kolektivnoj bezbednosti s Rusijom (ODKB) i ne namjerava ući u NATO.

“Jermenija je u ODKB i ne želi u NATO, već će zadržati odnose s Ugovorom o kolektivnoj bezbednosti. Imamo odnose s NATO savezom i zajedno smo u mirovnim misijama, uključujući Kosovo i Avganistan. Nastavićemo tu saradnju, ali ne težimo ulasku u NATO”, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na velikoj konferenciji za novinare u Jerevanu 10. decembra.

Podsjetio je kako je zemlja članica Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, zajedno s Rusijom, Bjelorusijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom.

Samo nekoliko dana ranije je na prijevremenim parlamentarnim izborima njegova koalicija “Moj korak” dobila 70,45 odsto glasova, Prosperitetna Jermenija oligarha Gadžika Carukjana je dobila 8,37 odsto, a liberali Prosvijetljene Jermenije 6,37 odsto glasova. Sada su samo ove tri stranke zastupljene u parlamentu zemlje, a tradicionalno najjača republikanska stranka s 4,7 odsto dobijenih glasova nije prešla ni izborni cenzus.

Ćutanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji lično ili putem svog osoblja čestita gotovo svim izbornim pobjednicima u svijetu, zaintrigiralo je jermenske medije.

U vezi tog ćutanja se oglasila službena predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je dala zanimljivu izjavu, piše jermenski informativni analitički centar VERELQ.

Odgovarajući na pitanje novinara jermenskog portala Tert “zašto Putin nije čestitao Pašinjanu”, Marija Zaharova je rekla: “Čini mi se da je to isto kao moliti vašeg supruga da prizna da vas voli, iako je to već više puta priznao”.

Ipak, nakon prethodnih parlamentarnih izbora u Jermeniji, koji su održani 2. aprila 2017, koje je dobila bivša vladajuća Republikanska stranka Jermenije na čelu s bivšim predsjednikom Seržom Sargsjanom , šef ruske države mu je odmah nakon potvrde rezultata čestitao na izbornoj pobjedi.

Međutim, osim Vladimira Putina Nikolu Pašinjanu još nisu čestitali ni lideri Bjelorusije, Kazahstana i Kirgistana, od kojih prva dvojica imaju posebnu težinu, kako u Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti, tako i Evroazijskoj ekonomskoj uniji. Kasno prekjuče je Pašinjanu čestitao samo generalni sekretar ODBK saveza Valerij Semerikov.

“Zapad nije ćutao”, piše jermenski informativni analitički centar VERELQ.

Nikol Pašinjan je primio čestitke njemačke kancelarke Angele Merkel , portparolke visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maje Kocijančič i sekretara Evropske komisije za proširenje i politike evropskog susjedstva Johanesa Hana.

 

Autor Nermin N.

 

Izvor logicno.com, 16. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u