Stefanović: Priština suštinski ne želi pregovore

„Ključno pitanje je da li postoji vladavina prava za Srbe“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da Priština ne želi da na ozbiljan način razgovara. Srbija radi sve da očuva mir i stabilnosti i zato je važna sutrašnja sednica Saveta bezbednosti, ističući da je težak posao pred predsednikom.

Poslanici kosovske skupštine usvojili su Rezoluciju o nastavku dijaloga sa Beogradom i izabrali novi pregovarački tim Prištine. U tom dokumentu navodi se da bi nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu bio prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem Srbije i Kosova, kao i članstvom Kosova u UN, Evropskoj uniji i NATO-u.

Novi vođa pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj najavljuje da će „Kosovo od Srbije tražiti ratnu odštetu“.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nebojša Stefanović je rekao da Priština suštinski ne želi pregovore, ne želi da bilo šta pregovara sa Beogradom i ne želi da na ozbiljan način razgovara.

„Nemam poverenje u prištinske institucije, zato što posle više od 2.100 dana ne žele da ispune najvažnije iz Briselskog sporazuma, ZSO i na kraju krajeva nedostatak kapaciteta koji se jasno vidi svakoga dana da se na ozbiljan način razgovara o životu u južnoj pkrajini – pokazuje da nemaju taj domet“, kaže ministar.

Kako kaže, mi moramo očigledno čekati odluku njihovih sponzora jer oni ni do sada nisu samostalno donosili odluke.

Prema njegovim rečima, ovakva rezolucija, iako nema preveliki značaj, pokazuje da oni suštinski neće da razgovaraju.

„POSTOJI OZBILjAN STRAH PRIŠTINE“
Govoreći o šefu pregovaračkog tima, Stefanović kaže da su mogli da stave koga hoće.

„Ali moraju da se sete kada su vadili Srbima unutrašnje organe, kada su ubijali ljude, silovali, ubijali decu, čistili etnički sela – treba da se sete takvog ponašanja, čini mi se da svojoj javnosti nikada nisu rekli da su krivi za mnogo ratnih zločina“, rekao je Stefanvić.

Kaže da mu se čini da postoji ozbiljan strah šta će sve isplivati u međunarodnoj javnosti, a Srbi to znaju.

„Istina o Srbiji o našim žrtvama nikada nije bila očigledno važna svetu. Sada kada to postaje značajnija agenda, zahvaljujući našim naporima, onome što rade predsednik i Vlada, čini mi se da prištinski organi počinju polako da pokazuju strah“, rekao je Stefanović.

Međutim, sve ove njihove dvorske igre da li će biti ovaj ili onaj sastav time nije važno, istakao je Stefanović.

Govoreći o sutrašnjoj sednici SB UN, koja će biti otvorena za javnost, Stefanović kaže da je veoma važno i jedno i drugo, jer, kakao kaže, tamo sedi 15 država koje treba da pokažu da li postoji odgovornst u današnjem svetu.

„Ne možete na ozbiljan način da razgovarate o stabilnosti u ovoj velikoj organizaciji UN ukolko ne prihvatite da ne mogu samo lični interesi tih država, koje su tamo članice, ne mogu biti ključni i najvažniji“, kaže ministar.

„NESTABILNOST STVARAJU KOSOVSKI ALBANCI“
Ističe da nestabilnost stvaraju kosovski Albanci a ne Srbi i da pored kršenja Cefta sporazuma i kršenja SSP-a, pored formiranja, suprotno internom zakonodavstvi, tzv. vojske Kosova niko osim saopštenjima suštinski ne reaguje. „Onda treba da se postavi jedno ključno pitanje da li postoji vladavina prava za Srbe“, kaže Stefanović.

Kada pregovaramo o ulasku u EU, naši partneri nam kažu da je važna vladavina prava, podseća ministar.

„Užasno je težak posao pred predsednikom. Ovo je pakao. Taj posao koji on treba da obavi tamo znajući da postoje zemlje koje su trvrdoglave u svojim stavovima koje se svode na to – mi smo priznali nezaviost Kosova i onda je sve dozvoljeno i zato je težak posao da ih upozna šta su sve posledice“, istakao je Stefanović.

Posledice koje mogu da dovedu do nestabilnosti jednog dela Evrope su velike a nisu zahvaljujući našoj strani, ističe Stefanović i dodaje da Srbija radi sve da očuva mir i stabilnosti i zato je važna sednica Saveta bezbednosti.

„Nisam siguran kakav će biti rezultat, to niko ne može da kaže, jer je to istorijski značajan čin da se upozori na sve ono što se dešava“, rekao je Stefanović.

Bezbednost na Kosovu je složena, zavisi od mnogo faktora i ako svi pokažu odgovornost onda možemo da kažemo da razmišljamo o sledećim koracima, zaključio je Stefanović.

 

Izvor RTS, 16. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u