Danilov: Ričard Has i kolaps svetskog poretka

Amerikanci su na demontaži SSSR masno zaradili. Treba naplatiti stare dugove

Kada rukovodilac najpoznatijeg, najuticajnijeg i najelitnijeg američkog tink tenka izjavi da se svetski poredak zasnovan na hegemoniji SAD nalazi „na samrti“ i da ga više nije moguće spasiti – onda se prema tom zaključku treba postaviti ozbiljno.

Ako šef tog analitičkog centra – koji se proslavio pisanjem strategija za CIA i Stejt department – upozorava da je uspeh Vladimira Putina na Krimu postao momenat „dramatičnog neuspeha novog svetskog poretka“ – onda na tu analizu treba dvostruko obratiti pažnju.

Najinteresantnije je ipak to što ceo tekst Ričarda Hasa – koji je predsednik Saveta za međunarodne odnose (Council on Foreign Relations) – ponajviše liči na monolog doktora koji nastoji da umiri pacijenta koji samo što je saznao svoju „strašnu dijagnozu“.

Savet za međunarodne odnose je veoma star analitički centar. Osnovala ga je američko-britanska politička elita još 1921, pod pokroviteljstvom administracije Vudra Vilsona. Njegovi ključni članovi nikada nisu mogli da sakriju svoj prezir prema demokratiji i običnim ljudima i uvek su bili za to da neki klub ili klasa izabranih intelektualaca donosi ključne odluke, ili da probrane političare snabdeva tako interpretiranim informacijama da one određuju njihova rešenja.

Jedan od osnivača, ako ne i glavna javna ličnost Saveta – američki kolumnista, Vilsonov savetnik i vodeći teoretičar propagande Volter Lipman – slavu je stekao konceptom „proizvodnje saglasnosti“, odnosno – naučno zasnovanog masovnog korišćenja medija kao instrumenta za upravljanje javnim mnjenjem i političkim procesima.

Sam Lipman je 1922. napisao da je sposobnost „proizvodnje saglasnosti“ (to jest obezbeđivanja saglasnosti tako da publika ne primeti manipulaciju, i to u procesu koji se praktično odvija „kao na proizvodnoj traci“) tehnologija koja će radikalno preobraziti demokratske sisteme, moćnije od bilo koje revolucije.

Savet je NVO u koju su klan Rokfeler, dinastija Ford i porodica Varburg (preko Warburg Pinkus) ulagali i nastavljaju da ulažu ozbiljna sredstva. Sam Savet se time veoma ponosi i igra ulogu koordinatora istraživačkih programa Fondacije Rokfelera. Povrh svega, Savet za međunarodne odnose je kovačnica kadrova za američki politički sistem. Dovoljno je pomenuti samo Alena i Džona Dalsa. Zbog svega toga, predsednik Saveta ima moralno pravo da se američkoj političkoj eliti obraća i poučnim tonom i da joj drži lekcije o tome kako je ustrojen svet. Zato je tekst Ričarda Hasa u neku ruku destilovana pozicija onog dela američke intelektualne elite koji je odigrao možda ključnu ulogu u pobedi SAD u Hladnom ratu.

A mister Has sa uverenošću savetuje američkoj eliti da se smiri i prihvati činjenicu da je voz otišao i da je uzaludno pokušavati spasavati svetski poredak sa američkom hegemonijom, da je to čak i opasno i besmisleno. Glavni američki analitičar predlaže Vašingtonu i svoju „konstruktivnu strategiju“. Međutim, teško da će je primiti američki političari.

Ključna teza Hasovog teksta je ova: „Svetski poreci posrću kroz dugotrajnu degradaciju, a ne u formi iznenadnog kolapsa… Moramo biti svesni da se stari svetski poredak nikada ne vraća i da su uzaludni svi napori da on vaskrsne“. Has nije saglasan sa oficijelnom američkom propagandom. On naglašava da su za Rusiju širenje NATO i vojne intervencije u Iraku i Libiji (naročito) bili kršenje pravila igre. On podvlači da u celom svetu, uključujući i njegov liberalni deo, raste nezadovoljstvo Sjedinjenim Državama: „Rastu nezadovoljstvo načinom na koji Vašington eksploatiše status dolara za uvođenje sankcija, a i uznemirenost time što Amerika gomila dugove“. Has opominje i da su SAD raskrčmile svoj pozitivni imidž u svetu i da sada plaćaju taj ceh.

Njegove preporuke su jednostavne i racionalne: pošto degradaciju svetskog poretka ne može ni da zaustavi – Amerika taj proces treba da predvodi. Još konkretnije: da radi na integrisanju Rusije i Kine u „novu konfiguraciju svetskih odnosa koji će biti koktel kompromisa, stimulansa i suprotstavljanja Rusiji i Kini“. Has američkoj političkoj eliti preporučuje da konačno počne da bude uzdržana u spoljnoj i unutrašnjoj politici i da pokuša da povrati bar deo izgubljenog poštovanja i imidža „sile dobra“.

Moskva, nezavisno od svega ovoga, treba da nastavi da radi na demontaži američke hegemonije. Uostalom, kako iskustvo pokazuje, demontaža svetskog poretka je profitabilna stvar. Amerikanci su na demontaži SSSR masno zaradili. Treba naplaćivati stare dugove.

 

Izvor Fakti, 16. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u