Tereza Mej o novom referendumu: Nepopravljiva šteta

„Izneveravamo poverenje britanskog naroda organizovanjem novog referenduma“

Britanska premijerka Tereza Mej sprema da upozori poslanike na „nepovratnu štetu“ koju bi moglo da izazove održavanje drugog referenduma o Bregzitu.

„Izneveravamo poverenje britanskog naroda organizovanjem novog referenduma“ o Bregzitu, reći će ona poslanicima prema delovima govora podeljenog medijima.

Novi referendum bi „naneo nepovratnu štetu integritetu našeg političkog života“ upozorava britanska premijerka.

Ona smatra da se drugim referendumom ne bi ostvario nikakav napredak a zemlja bi se dalje podelila u trenutku kada se radi na tome da se ona ujedini.

Velika Britanija je 2016. glasala na referendumu za izlazak iz Evropske unije, što treba da se dogodi 29. marta iduće godine.

U sporazumu postignutom između Britanije i EU se određuju uslovi izlaska i uključuje deklaracija sa skicom budućih odnosa između dve strane. Ali taj sporazum stupa na snagu samo ako ga parlamenti Velike Britanije i EU odobre.

Tereza Mej ima teškoće da ubedi svoj Parlament da odobri sporazum postignut s evropskom dvadesetsedmoricom u novembru o uslovima razlaza.

Prošle nedelje Tereza Mej je otkazala glasanje o sporazumu o Bregzitu i priznala da bi verovatno bio odbačen.

Premijerka je nagovestila da će britanski poslanici o sporazmu glasati početkom iduće godine, i ne kasnije od 21. januara.

Među onima koji se zalažu za novi referendum su bivši premijeri Džon Mejdžor i Toni Bler.

 

Izvor Beta/AFP/B92, 17. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u