Vučić i Tači danas u Njujorku na sednici SB UN

Predsednik Srbije govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti UN o nelegalnom formiranju tzv. vojske Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku, koja će početi u 21 čas po našem vremenu, zatvore za javnost – njihov predlog je odbijen.

Na sajtu Ujedinjenih nacija objavljeno je pismo srpskog ambasadora pri UN Milana Milanovića predsedavajućem SB, u kojem po nalogu naše vlade traži da se hitno sazove sednica i razmotri odluka privremenih institucija samouprave u Prištini da transformiše kosovske snage bezbednosti u oružane. U dopisu, koji je podeljen svim zemljama članicama SB UN, piše:

— Ova odluka doneta je grubim kršenjem Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, koja predviđa raspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga koje treba da obezbede bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i Metohiji. Osnivanje bilo koje druge oružane snage nije predviđeno Rezolucijom. Zato je čin Prištine flagrantno kršenje dokumenata Ujedinjenih nacija i predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i bezbednosti i vodi u rizik od širenja nestabilnosti daleko izvan regiona.

Na put ka Njujorku juče je krenuo i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači. On je novinarima na prištinskom aerodromu rekao da je nezavisno od rasprave na sednici Saveta bezbednosti UN, transformacija „nepovratan proces koji samo može da bude sve snažniji“.

— Ako je Srbija uznemirena stvaranjem naše vojske, kosovski Srbi se osećaju sigurno – istakao je Tači. – Formiranjem vojske i postizanjem širokog političkog i građanskog konsenzusa za dijalog sa Srbijom, Kosovo je prethodnih dana ostvarilo izuzetan uspeh.

OD 15 ČLANICA, PET NA NAŠOJ STRANI
Savet bezbednosti čini 15 zemalja članica. Od toga, devet je priznalo Kosovo, dok pet nije. Nezavisnost južne srpske pokrajine podržale su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Švedska,Poljska, Peru, Holandija, Kuvajt i Obala Slonovače, dok se za teritorijalni integritet Srbije zalažu Rusija, Kina, Bolivija, Kazahstan i Etiopija.

 

Izvor Večernje novosti, 17. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u