Žarko Rakić: Amerika napred, ostali stoj

Što se Vašingtona tiče, međunarodne institucije treba da prežive samo ukoliko zastupaju interese SAD

Od 2014. godine rusko-američki odnosi su na oštroj silaznoj putanji. Sve češće čuju se upozorenja da je svet opet utonuo u hladni rat koji bi mogao da se tragično završi međusobnim potezanjem oružja.

Danas Sjedinjene Američke Države i Rusiju povezuju samo – razlike. Oštre reči između Vašingtona i Moskve postale su svakodnevica ali su one tek vrh ledenog brega ispod kojeg se kriju suštinski nepomirljive razlike između SAD i Rusije. Svedoci smo neuporedivo opasnijih sudara: otvorene pretnje, grubi potezi, opasna sučeljavanja na terenu, zveckanje oružjem…

Kada bi se pravio bilans današnjih američko-ruskih odnosa mogao bi da se pronađe tek jedan zajednički cilj – borba protiv terorizma. Ovakav zaključak potvrdio je i Džon J. Saliven, zamenik američkog državnog sekretara. U intervjuu austrijskom dnevniku Standard Saliven kaže: „I pored pogoršanih odnosa SAD i Rusije postoji minimum saradnje, pre svega u borbi protiv terorizma. U ovoj oblasti imamo zajednički interes. Niko ne želi da vidi kako ljudi umiru od ruku terorista, ni u Moskvi, ni u Americi ni u Beču”.

Kao tipičan primer američko-ruskog nesporazuma Saliven navodi primer izgradnje gasova Severni tok 2. „Nije tu reč samo o gasu, to je pre svega političko pitanje. Da li ćemo dozvoliti da Rusija potpuno istisne Ukrajinu iz mreže za transport gasa? Gledano iz američkog ugla to bi značilo da se dopušta Moskvi da dodatno pojača pritisak na Ukrajinu koja je ionako žrtva, kako zbog pojačanog ruskog rovarenja u istočnoj Evropi tako i zbog Donbasa i Krima”.

Zamenik američkog državnog sekretara je u Beču samo potvrdio veliko nezadovoljstvo SAD zbog izgradnje Severnog toka 2. Amerikanci na svaki način pokušavaju da spreče još jedno energetsko povezivanje Nemačke i Rusije ali njihovi napori ostaju zasad bez rezultata.

Vašington je sada dobio i pomoć Evropskog parlamenta. U Strazburu su poslanici izglasali rezoluciju u kojoj se, između ostalog, traži da Nemačka odustane od ovog projekta. Iz Berlina stigao je hitar odgovor i Amerikancima i evropskim poslanicima da od toga nema ništa. Nemačko objašnjenje je da je „Severni tok 2 isključivo ekonomski projekat koji nema nikakve veze s politikom”. Predviđeno je da Severni tok 2 bude završen do kraja 2019. godine. Ovim gasovodom stizaće iz Rusije u Nemačku 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

ZADATAK OTMENIH DRŽAVA
Američko-ruski nesporazumi samo su deo političkog mozaika koji se polako formira na karti sveta. U svojevrsnoj igri Amerika napred, ostali stoj pojavljuju se i drugi „igrači” koji ne žele da prihvate pravila koje u svetsku politiku želi da uvede Vašington, posebno predsednik Donald Tramp.

Na udaru Trampove politike – „Prvo Amerika” – nije samo Rusija. Na meti su i Kina, Iran, i sve države i kompanije koje krše američke sankcije nametnute nekoj zemlji. Tu nije kraj. Vašington napušta međunarodne sporazume koji su ranije potpisani, preti da će staviti pod kritičku lupu čak i Ujedinjene nacije.

Šta to zapravo želi da ostvari Amerika? O tome je nedavno govorio Majk Pompeo u Briselu gde je održao predavanje u kojem je najavio stvaranje novog svetskog poretka pod vođstvom SAD.

„Okupićemo otmene države, da formiramo novi, slobodan poredak, koji će sprečiti rat i doneti još više blagostanja”, rekao je Pompeo u Hagu. Pompeo nije bliže objasnio kako se to postaje otmena država ali je naglasio da Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja sigurno ne mogu da se nađu u tom društvu.

„Rusija je umarširala u suverene države kao što su Gruzija i Ukrajina. Moskva je koristila nervni gas na evropskom tlu, narušava ugovor o zabrani raketa srednjeg dometa”, nabrojao je bivši šef CIA koji je danas glavni operativac SAD u vođenju spoljne politike države.

E sad, šta je to Majk Popmpeo „zaboravio”? Pa jedan poduži spisak suverenih država u koje su umarširale SAD ostavljajući iza sebe ruševine, haos i patnju. Sirija je tek poslednja u nizu zemalja koje su se našle na američkom putu.

Majk Pompeo se u svom predavanju prisetio i država koje krše međunarodne ugovore za koje je rekao da će „snositi posledice”. Jedino je zaboravio da među te države ubroji i SAD koje su jednostrano napustile svetski sporazum o klimi, ugovor s Iranom…

Vašington je ljut i na razne međunarodne organizacije. Međunarodni sud u Hagu za Pompea je „nitkovski sud” čije presude SAD ne priznaju jer „narušavaju američki suverenitet”.

Među organizacijama u koje SAD nemaju više poverenje su i Svetska trgovinska organizacija, Ujedinjene nacije pa i Evropska unija zbog sebičnog ponašanja nekih članica. Komentarišući Pompeovu viziju novog svetskog poretka nemački Špigl kaže:

„Institucije kao UN, Međunarodni sud ili EU treba da prežive samo ukoliko zastupaju interese i vrednosti slobodnog sveta. I na prvom mestu štite interes SAD”.

 

Izvor Politika, 16. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u