Amerika uvela sankcije generalu Goranu Radosavljeviću Guriju

U saopštenju se dodaje da postoje kredibilni dokazi da je Radosavljević umešan u ubistvo braće Bitići

Američki Stejt department saopštio je da je bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju zabranio ulazak u SAD, zbog, kako se u saopštenju navodi, umešanosti u gruba kršenja ljudskih prava.

Stejt department je u jučerašnjem saopštenju naveo da javno označava Radosavljevića na osnovu odeljka 7031(c) Zakona o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta.

Taj odeljak zakona, kako je navedeno, omogućava da pojedincima i članovima njihovih porodica bude zabranjen ulazak u SAD u slučajevima kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su ti strani zvaničnici umešani u korupciju velikih razmera ili gruba kršenja ljudskih prava.

Prema tom zakonu, državni sekretar je dužan da javno ili privatno označi te zvaničnike i njihove članove porodice, te se u saopštenju dodaje da su osim Radosavljevića, javno označeni njegova supruga Svetlana Radosavljević i ćerka Ana Radosavljević.

U saopštenju se dodaje da postoje kredibilni dokazi da je Radosavljević umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla, u Srbiji, posle rata na Kosovu 1999. godine, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 19. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u