Časopis vojske SAD pripojio Kosovu gradove iz Centralne Srbije

Galijašević: Na ovaj način šalje se poruka Beogradu da može izgubiti i više od onoga što su Albanci već oteli

Američki vojni časopis „Stars and strajps“ objavio je mapu lažne države Kosovo sa pripojenim Preševom, Medveđom, Bujanovcem, ali i Vranjem i Novim Pazarom, Bosilegradom, pa sve do bugarske granice.

Ovaj časopis se, inače, kao zvanično glasilo ministarstva odbrane SAD deli u američkim vojnim bazama širom sveta, piše Informer i dodaje da sagovornici lista smatraju da ovakve stvari nikako ne predstavljaju slučajnost, već osmišljenu provokaciju.

„Autor ove mape ne poznaje osnove geografije Balkana, jer ne postoji nikakva veza ovih gradova sa Kosovom. Iz ovoga se vidi američka podrška projektu stvaranja nezavisnog Kosova i ‘velike Albanije'“, rekao je analitičar Mišel Zubenica.

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević ocenjuje da je u pitanju klasična pretnja Srbiji, jer Vašington dobro zna šta se dešava u Prištini.

„Na ovaj način šalje se poruka Beogradu da može izgubiti i više od onoga što su Albanci već oteli. Američka geopolitička aktivnost i njeno delovanje na međunarodnom pravu predstavljaju klasično razbojništvo. Oni se ne mire sa gubitkom uticaja i opadanjem moći, pa više i ne skrivaju prave namjere. To više nije ni demokratsko ni liberalno lice napredne države, već lice zle imperije u raspadu. Ovakvo ‘Kosovo’, koje predstavlja centar radikalnog islamizma i terorizma, slika je i prilika američke politike“, naveo je Galijašević.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 19. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u