Najgori decembar američkih berzi od 1930-ih

Dau Džons i S&P 500 su na putu da zabeleže najgori decembar još od velike depresije 1931. Do sada ovog meseca beleže pad od osam odnosno devet odsto

Indeksi Volstrita potonuli su nakon što su Federalne rezerve povećale kamatne stope i to četvrti put ove godine.

Indeks Dau Džons pao je za 351 poen i približio se najnižem nivou ove godine, S&P 500 je izgubio 1,5 odsto dok je Nasdak izgubio čak 2,1 procenat i pao na najniži nivo ove godine uz gubotak Epla od 3 odsto.

Zajedno sa ovom poslednjom korekcijom, Dau Džons i S&P 500 su na putu da zabeleže najgori decembar još od velike depresije 1931. Do sada ovog meseca beleže pad od osam odnosno devet odsto. S&P 500 je trenutno na minus 6,3 odsto u 2018.

Američka centralna banka, Federalne rezerve, podigla je ključnu kratkoročnu kamatnu stopu četvrti put ove godine, u pokušaju da smiri inflaciju posle više meseci stabilnog rasta zaposlenosti.

Zvaničnici Federalnih rezervi su jednoglasno usvojili odluku o povećanju međubankarske kamatne stope s 2,25 na 2,5 odsto.

U saopštenju je navedeno da tržište rada nastavlja da jača a da je inflacija neznatno veća od zacrtanih dva odsto.

Ovog puta je izjava malo izmenjena u odnosu na prethodne mesece, budući da se navodi očekivanje „nekih“ postepenih povećanja kamatnih stopa, što nagoveštava manje povećanja u budućnosti.

 

Izvor B92, 20. decembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u