Ted Po: SAD će se više aktivirati oko Kosova

Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanje ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po očekuje da će se Vašington aktivirati po pitanju dijaloga Beograda i Prištine

„Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanje ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu, jer mislim da SAD mogu da pomognu da podstaknu, ne samo Srbiju, već i Kosovo, da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama“, kaže za Glas Amerike kongresmen Po.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu. On dodaje da mu je drago što se SAD više angažuju na Zapadnom Balkanu, a smatra da i Kongres sada čini više.

„U smislu da smo podnosili rezolucije da, kada se govori o ratnim zločinima koji su se dogodili u regionu u proteklih 20, 25 godina, svi koji su bili umešani u ratne zločine budu gonjeni, bilo da potiču sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, umesto da se fokusiramo samo na ono o čemu svetski mediji žele da se govori, a to je – Srbija“, kaže Po.

Kongresmen Po krajem godine odlazi u penziju, a u novom sazivu Kongresa, u januaru, na položaju u kokusu zameniće ga republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers, podseća Glas Amerike.

Na oproštajnom prijemu koji je za Poa priredio srpski kokus, zajedno sa ambasadom Srbije u Vašingtonu, odato je priznanje kongresmenu za rad na jačanju srpsko-američkih veza, a ujedno se poželela dobrodošlica njegovom nasledniku, prenosi Glas Amerike.

Kongresmen Po kopredsedavao je srpskim kokusom od 2012. godine a povlači se iz Kongresa u trenutku kada, po svemu sudeći, počinje intenzivnije angažovanje SAD u dijalogu Srbije i Kosova. Kongresmen iz Ohaja Stiv Stajvers je 35 godina bio član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina.

On je izjavio da je posetio Srbiju u tom kapacitetu i kao član kongresne delegacije. Stajvers je rekao da mu je drago što preuzima dužnost od kongresmena Poa koji „ima sjajno nasleđe kao glas razuma, neko ko povezuje ljude i rešava probleme“.

„Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, pomognemo, ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve“, dodao je on.

Vojna saradnja biće jedan od prioriteta za Stajversa, ali, kako kaže, takođe i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini.

„Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Voleo bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u americkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate“, napominje Stajvers.

Kongresmen Stajvers namerava da novoizabrane članove Kongresa, ali i iskusne kolege koji nisu u srpskom kokusu, informiše i, kako kaže, „edukuje“ o značaju Zapadnog Balkana i vrednostima koje Srbija deli sa SAD.

Na oproštajnom prijemu, srpski ambasador u Vašingtonu Djerđ Matković govorio je o integritetu sudije i kongresmena Teda Poa, kao i njegovom doprinosu boljem razumevanju Srbije i SAD.

Iako se Po povlači iz Kongresa, on kaže da ne namerava da još ode u penziju i da će se baviti politikom na neki drugi način, u svojoj rodnoj državi.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u