Lazanski: Rusi odneli geostratešku pobedu u Siriji

Lazanski smatra i da je povlačenje Amerikanaca iz Sirije ustupak Turcima po pitanju Kurda

Amerikanci su u Siriji izgubili bitku sa Rusima, a Trampova objava o povlačenju američke vojske iz te zemlje, uz konstataciju „porazili smo DAEŠ“, jeste puka retorika koju sebi može da dozvoli velika sila.

„Teorija čuvenog američkog politikologa Zbignjeva Bžežinskog ponovo na delu: ’Kada negde gubiš proglasi zvanično pobedu i povuci se‘. Baš kako su uradili i 1975. godine u Vijetnamu“, komentariše za Sputnjik Miroslav Lazanski odluku predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američke vojske iz Sirije.

„Porazili smo DAEŠ u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo se tamo nalazili tokom mog mandata“, objavio je Tramp, gde drugo nego na Tviteru. Dosledan svom maniru iznenadio je, kako pišu pojedini američki mediji, ne samo Pentagon i njegovog šefa Džejmsa Matisa, nego i neke od najbližih saradnika, poput savetnik za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

„Nije to nikakav američka pobeda. Amerikanci su u Siriji izgubili bitku sa Rusima. Tramp vidi da jednostavno nema smisla da tamo gubi živote svojih ljudi i uopšte svoj kredibilitet. U svakom slučaju, povlačenje Amerikanaca iz Sirije jeste direktna posledica spoznaje da su Rusi odneli geostratešku pobedu“, ističe sagovornik Sputnjika.

Tramp mora da kaže da su pobedili DAEŠ, jer naravno da niko od njega ne očekuje priznanje da su ga i pomagali, kaže Lazanski, koji je više konstatovao, nego što je pitao, čijom su to zaslugom glavni lideri DAEŠ-a iz Sirije evakuisani u Avganistan. Na to su i Rusi više puta upozoravali, dodaje spoljnopolitički komentator lista Politika.

Za istoričara Nemanju Starovića, stručnjaka za Bliski istok, Trampova odluka o povlačenju iz Sirije, koje je već danas počelo, ipak je neočekivana.

Tačno je, kaže, da je DAEŠ pobeđen. Najveći deo zasluga za to, smatra on, treba pripisati legalnoj vladi u Damasku, ali i dodaje da nije zanemarljiv ni američki doprinos toj pobedi i to na istoku Sirije, gde su američke snage pokrivale potez pripadnika DAEŠ-a iz pravca Iraka.

Na pitanje šta je Amerika ostvarila od ciljeva s kojima je ušla u rat u Siriji, Starović podseća da je od samog početka Arapskog proleća, 2011. godine, njen cilj nesumnjivo bio da dođe do sloma režima u Damasku, što se sa protokom vremena pokazalo sve manje dostižnim.

„Dolaskom Donalda Trampa na vlast ciljevi Vašingtona su preformatirani jer su shvatili da do sloma režima neće doći i postavili su novi cilj — zadržavanje vojnog prisustva u severoistočnom delu gde njihove proksije, odnosno posredničke snage, predstavljaju upravo kurdski borci koje Turska optužuje za pripadnost terorističkoj Radničkoj partiji Kurdistana“, ističe sagovornik Sputnjika.

Starović zato smatra da će od povlačenja američke vojske, do čega je došlo nakon direktnog telefonskog razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Trampa, najveću korist izvući Turska. Kako objašnjava, dobiće još jednu značajnu teritoriju na severoistoku Sirije, gde će moći da projektuje svoje vojno prisustvo, a u isto vreme, na političkom planu, ona i dalje ostaje unutar procesa iz Astane koji vodi zajedno sa Ruskom Federacijom i Iranom.

Kurdi će se, tvrdi on, naći na udaru nove turske vojne intervencije, što najviši zvaničnici iz Ankare uopšte i ne kriju i poslednjih sedmica otvoreno govore o trećoj fazi turske intervencije na severoistoku Sirije.

I Lazanski smatra da je povlačenje Amerikanaca iz Sirije ustupak Turcima po pitanju Kurda i da je sada pitanje hoće li Ankara istrajati na sporazumu o kupovini ruskog raketnog sistema S400, ili će tu Amerikanci utrčati sa svojim „Patriotom“.

I Starović ukazuje na tu mogućnost.

„Ukoliko ovo predstavlja indikator približavanja Ankare i Vašingtona, to bi za posledicu moglo da ima slabljenje veza između Turske i Ruske Federacije. Međutim, imajući u vidu karakter turske spoljne politike da ostane u svim procesima i da razvija saradnju i sa Istokom i Zapadom, još je rano da donosimo dalekosežne zaključke“, mišljenja je ovaj istoričar.

On pak nema dilemu koga će obradovati povlačenje američkih snaga.

„To će dovesti do jačanja režima u Damasku, čime Rusija svakako može da bude zadovoljna. Svakako, Rusija ostaje prisutna u Siriji sa svojim vojnim bazama, ali ne samo sa tim. Ostaje prisutna i kao glavni spoljnopolitički pokrovitelj režima Bašara el Asada“, ukazuje sagovornik Sputnjika, koji dodaje da su u Americi na najnoviji Trampov potez o povlačenju iz Sirije već stigli polušaljivi komentari.

Trampov slogan iz predizborne kampanje „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ („Make America Great Again“) preinačen je u „Make Assad Great Again“.

 

Autor Mira Kankaraš Trklja

 

Izvor Sputnjik, 21. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u