Vučić: Putin dolazi 17. januara, razgovaraćemo o Trampovom pismu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dolazi u Srbiju 17. januara, rekao je Aleksandar Vučić novinarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose i da građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja u politici, ekonomiji i drugim važnim pitanjima. Cipras poručio da najnovije inicijative Prištine ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju. Ističe da Kosovo doliva ulje na vatru.

Vučić je istakao da želi da se izgrađuju još bolji ekonomski i sveukupni odnosi. Zahvalio je premijeru Ciprasu i Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i na tome što razume poziciju Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

„Grčka je kroz vekove bila naš saveznik i prijatelj u političkim i ekonomskim, i u svim važnim pitanjima. Želimo što je moguće bolje odnose da unapređujemo – trgovinske, odnosne ukupne ekonomske odnose“, kaže Vučić.

Kako je rekao, Srbija je zahvalna i na podršci na evropskom putu, u forumima EU.

„Verujemo da i vas, koji pružate podršku, Srbija nije obrukala radom u ekonomskoj sferi i drugim sferama života“, rekao je predsednik.

Navodi da je Ciprasu u tet-a-tet razgovoru rekao s kakvim problemima se Beograd suočava kada je reč o Kosmetu, o formiranju vojske Kosova, ali i kada je reč o taksama od 100 odsto na srpsku robu koje su uvedene suprotno racionalnom ponašanju u 21. veku.

Dodao je da je to zaustavilo trgovinu i da to utiče na težak položaj srpskog naroda na KiM.

„Mi smo u forumima EU imali podršku Grčke i izražavam zahvalnost za to“, rekao je Vučić.

„MIR SE MORA ČUVATI“
Vučić je preneo da mu je grčki premijer Aleksis Cipras, uz uveravanje da je podrška zvanične Atine našoj zemlji neupitna i nesporna, rekao da je važno da Srbija nastavi da traži rešenje za kosovski čvor.

„A ja bih na to dodao – da tražimo rešenje da ne bi loše rešenje zateklo nas, jer posle toga, sem plakanja i kukanja, ništa drugo nećemo moći da ponudimo narodu“, rekao je Vučić.

Naveo je da su u Srbiji uvek negativne reakcije i na pominjanje bilo kakvog sporazuma, i šta god da se dešava o pitanju KiM, „osim ako nismo u predratnom stanju“.

„Ali neću odustati od traženja kompromisa, a narod će odlučiti. Moje je da se borim za budućnost Srbije, očuvanje mira je posao koji moram da obavim zbog budućih generacija“, rekao je Vučić.

Predsednik ukazuje na to da je uvek bolje da sporazum postignemo mi i dođemo do bilo kakvog kompromisnog rešenja, nego da loše rešenje pronađe nas. „A po tom pitanju je još gora situacija u Prištini“, rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje života Srba na KiM.

„Kada svi pričaju o tome da ćemo lako da ostvarimo neke ciljeve oružjem, a ja bolje znam stanje vojske i policije nego bilo ko drugi u zemlji… A pošto to znam, moje pitanje je – ko će biti kriv sutra ili kome ćete da zamerite ako vašeg oca, brata ili dete neko bude vraćao u kovčegu. I tada će Vučić biti odgovoran“, upozorava predsednik.

Zato se, ponavlja, bori za mir, stabilnost i za kompromis, a ne za rat i sukobe.

TEŠKO JE RACIONALNO ODGOVORITI
Naveo je da se Beograd danas nalazi u veoma teškoj situaciji, jer je teško dati racionalan odgovor na iracionalne poteze Prištine, poput povećanja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

„Mi insistiramo na racionalnom odgovoru, ali ne mislim da to ima značaja i da to neko hoće da vidi“, kazao je Vučić i dodao da su ljudi naučili na uzdržanost i racionalno ponašanje Srbije, koja mora tako da se ponaša iako to ne donosi ozbiljnije rezultate u odnosima sa kosovskim Albancima.

Poručio je da se nada da će EU i SAD izvršiti značajniji pritisak na Prištinu da povuče mere.

„Mi ćemo gledati da svom snagom čuvamo mir i stabilnost. To je naš posao“, istakao je Vučić.

Očuvanje mira i stabilnosti najvažniji je zadatak Grčke i Srbije, bez kojeg nema budućnosti, kaže predsednik.

PRIBLIŽAVANjE BEOGRADA I ATINE UZ PRESPANSKI SPORAZUM
Vučić je rekao da je sa grčkim premijerom razgovarao o svim važnim regionalnim pitanjima, te da bi za Srbiju bilo veoma važno da se dogovor Atine i Skoplja sprovede u deo.

„To bi značilo da Republika Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke, a u regionalnom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine. Znamo da to nije lako ni jednostavno“, kaže Vučić napomenuvši da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država, već da je to put koji podržava.

Predsednik je istakao da je prvi put posle više godina trgovinska razmena između Srbije i Grčke porasla za oko devet odsto, a da se očekuje da će ove godine preći 500 miliona evra.

Precizirao je da je 10,7 odsto rast uvoza iz Grčke, dok je naš izvoz u Grčku porastao za sedam odsto.

Zato kaže da je važno razgovarati o tome šta, kako i na koji način mogu da se dodatno poboljšaju odnosi dve zemlje.

Predsednik je naveo da u narednih nekoliko nedelja biti potpuno završen južni krak Koridora 10 i da će vozači iz Grčke kroz celu Srbiju imati auto-put.

„Problem ostaje pruga, mnogo brža pruga i vozovi – verujem da ćemo to uspeti da rešimo sa Skopljem i Grčkom… Ukoliko se sve dobro završi sa Prespanskim sporazumom, mogli bismo da održimo trilateralu Atina–Beograd–Skoplje, što bi bilo dobro za sve zemlje“, istakao je predsednik.

Dodao je da se danas razgovaralo i o digitalizaciji, o telekomunikacionom sistemu.

„Ići ćemo na snižavanje cena za telefonske usluge, dok u potpunosti ne ukinemo roming“, rekao je Vučić dodavši da tek predstoje razgovori sa rumunskim i bugarskim zvaničnicima o sportskim temama.

Naveo je da Srbija sa Bugarskom i Rumunijom organizuje evropsko takmičenje u odbojci i izrazio nadu da će četiri zemlje zajedno uspeti da se izbore oko Evropskog i Svetskog fudbalskog prvenstva.

Za proleće najavljuje treći visoki savet za saradnju i potpisivanje važnih dokumenata za stratešku saradnju.

„Srbi su uvek bili i biće prijateljski nastrojeni prema našim grčkim prijateljima i zahvalni na svoj pomoći iz Atine“, naveo je predsednik i grčkog premijera pozvao da češće dolazi u našu zemlju.

CIPRAS: INICIJATIVE PRIŠTINE NE DOPRINOSE STABILNOSTI
Premijer Aleksis Cipras je rekao da su inicijative Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH ali i pokušaji stvaranja kosovske vojske neprimereni.

„Imali smo priliku da porazgovaramo o nekim značajnim pitanja – i o poslednjim, najnovijim, neprijatnim dešavanjima na Kosovu, o neprihvatljivim aktivnostima sa strane Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH, ali i pokušaja stvaranja kosovske vojske“, rekao je Cipras.

Ističe da to ne doprinosi stabilnosti regiona već izaziva destabilizaciju.

„Potrebno je da to kažemo svom snagom, da iskažemo svoj glas i da istaknem da Vučić i Vlada imaju veoma težak posao i ne treba da skrenu sa kursa… Želim da pošaljem poruku osude radnji koje sprovodi Kosovo, koje baca ulje u vatru, želim da podržim Republiku Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje“, rekao je Cipras ističući da je perspektiva Srbije da održi stabilnost u regionu.

Naveo je da je Prespanskim sporazumom, koji su Atina i Skoplje potpisali ove godine, Grčka potvrdila da je zemlja koja igra ulogu stabilizatora u regionu, a da će taj sporazum pomoći i saradnji naših dveju zemalja.

„Imamo sporazum posle 30 godina sa susednom zemljom, koja je i vama sused. Makedonija je između Srbije i Grčke. Neće biti preterivanje reći da je to bila država koja je predstavljala sivu zonu između nas i više nećemo imati zid već most između nas. Prespanski sporazum će pomoći da razvijemo što više saradnju kroz investicije, ali pre svega kroz projekte koji će podržati naše povezivanje“, rekao je Cipras.

Dodao je da će prvi međunarodni sporazum Atine i Skoplja biti sporazum u kojem će učestvovati i Srbija, kako bi se stvorio koridor koji će železničkim putem povezivati Solun, Skoplje i Beograd prema Budimpešti.

„Na taj način ćemo omogućiti da građani i roba brže stignu do Srbije, Soluna, Skoplja“, kaže Cipras ističući da će to imati povoljne posledice po region.

Grčki premijer je naveo da su na sastanku govorili i o energetici, te da Grčka ima strateški cilj da postane međunarodno čvorište.

„REŠENjE ZNAČI KOMPROMIS“
Grčki premijer Cipras je rekao da njegova zemlja pozitivno gleda na svaki sporazum i na svako rešenje između Srbije i Kosova.

„Naš stav će biti iskren i održiv i pomagaće rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti“, istakao je grčki premijer.

„Nijedno rešenje nije lako. Rešenje znači da postoji sporazum, a to znači postojanje kompromisa, a kompromis znači gubitak i za jednu i za drugu stranu. Niko neće dobiti 100 procenata od onoga što želi. Ali, ako treba da izaberemo između perspektive iznalaženja kompromisnog rešenja i mogućnosti da ne pronađemo rešenje, treba da razmislimo koje su tu posledice i kakvo je naše iskustvo u regionu“, rekao je Cipras.

Podsetio je na iskustvo okupacije severnog Kipra i dodao da neiznalaženje rešenja stvara još nepovoljnije okruženje za naredne dane.

„I vi imate takvo iskustvo“, rekao je grčki premijer i nastavio:

„Između pokušaja da se rešenje nađe i strategije inertnosti, koju neki u regionu često biraju, ja sam za strateški pokušaj pronalaženja rešenja koje može biti teško. Onaj ko to iskreno učini neće izgubiti ništa, a onaj ko ne uradi biće na gubitku“, rekao je Cipras.

Istakao je da Grčka podržava briselski dijalog i da smatra da je dobar, jedinstven okvir za rešavanje problema.

„U tom smeru se treba orijentisati“, dodao je Cipras.

Takođe je istakao da druge zemlje imaju svoje interese i stavove u regionu.

„Ali ja duboko verujem da mi, balkanski narodi, treba da shvatimo da smo iskusne zemlje i da imamo svoj suverenitet. A ostale zemlje će se pozicionirati zavisno od situacije koja vlada u regionu – jedno je ako ne pokažemo nikakvu zainteresovanost da rešimo ovo pitanje, a drugačije ako budemo odvažni i pokušamo da rešimo situaciju“, smatra Cipras.

Treba da se orijentišemo u pravcu zaštite naših interesa, obezbeđivanja stabilnosti i saradnje u regionu.

„To je naše mišljenje, tako se mi krećemo i radujem se što vidim da niz zemalja ima isti stav i što Vlada Srbije ima taj stav. Smatram da je to korisno za stabilnost u regionu“, zaključio je Cipras.

DIPLOMATSKI ODNOSI OJAČANI ZAJEDNIČKOM VIZIJOM
Cipras je zahvalio Vučiću na ovim konsultacijama u Beogradu, poručivši da je jasno da su snažni diplomatski odnosi naše dve zemlje, godinama zasnovani na bliskim, istorijskim i kulturnim vezama, još više ojačani u poslednjem periodu.

„Niko neće moći da zaboravi podršku koju je grčki narod pokazao za Srbiju, kada su se dešavala bombardovanja, ali ni mi nećemo zaboraviti solidarnost Srbije u periodu teške ekonomske krize. Međutim, ne oslanjamo se samo na osećanja, već na zajedničku viziju koja se odnosi na saradnju, stabilnost, blagostanje, da pristupimo rešavanju problema kako bi naše zemlje bile bedem pozitivnih dešavanja u regionu“, kaže Cipras.

Prema njegovim rečima, ta vizija je dovela do ojačanja bilateralnih odnosa i suštinske saradnje sa Rumunijom i Bugarskom, što se zasniva na nizu projekata od posebnog ekonomskog interesa.

Ističe da Grčka snažno podržava evropski put Srbije.

„Mi mislimo da to vodi stabilnosti na Balkanu, ali i pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama, a Srbija za nas predstavlja državu od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu“, navodi grčki premijer.

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, a ministri dve vlade su razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Nakon toga je održana druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Dančila.

PUTIN 17. JANUARA U SRBIJI
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dolazi u Srbiju 17. januara, rekao je Aleksandar Vučić novinarima i najavio otvorene razgovore o svim pitanjima, pa i pismu američkog predsednika Donalda Trampa Hašimu Tačiju.

Nikada nisam imao problema da sa Putinom razgovaram na otvoren način, kaže Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. decembar 2018.

PUTIN USKORO U SRBIJI
Predsednik Aleksandar Vučić kaže da nije video nikakve probleme sa „ruske strane“ posle pisma predsednika SAD Donalda Trampa. Dodaje da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji će Srbiju posetiti 17. januara, kao i uvek do sada o svemu razgovarati otvoreno – pa i o Trampovom pismu.

„Što se tiče ruskih reakcija, nisam ih video. Putina sa radošću dočekujem 17. januara. Nisam imao nikada problema da razgovaram sa njim otvoreno. Ali nisam video probleme sa ruske strane“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na medijske navode o negativnoj reakciji na Trampovo pismo u delu ruske javnosti i moguće reakcije u pojedinim političkim krugovima.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da mu je lakše da vidi šta je u srpskim medijima, inače, kako ističe, „mnogo teže i gore, nego u ruskim“, i kaže da ne vidi zašto bi komentarisao ruske medije.

Istakao je i da je Trampovo pismo racionalno, kakvo se i može očekivati od američkog predsednika, budući da su SAD priznale Kosovo.

„Ali za nas je dobra vest što se zahteva uloga Beograda, a Prištini kaže da mora da se dogovori sa Beogradom“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja nakon sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

DOGOVOR NIJE NI BLIZU
Ponovio je da bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine nije ni blizu, ali da on neće odustati od traženja kompromisnog rešenja za pitanje KiM, jer je njegovo da se bori za mir, stabilnost i budućnost Srbije.

„Mi nismo blizu bilo kakvog dogovora i to ne govorim zato što se pravdam bilo kome, već zato što sam nezadovoljan i nesrećan što je to tako“, rekao je Vučić

Kako kaže, on se, za razliku od političara u Srbiji ali i u drugim zemljama, nikad nikome ne pravda, već radi „čiste savesti ono za šta misli da je najbolje za Srbiju“.

Za Srbiju bi, naglasio je, bilo dobro da imamo neki sporazum, ali smo, ponavlja, veoma daleko od bilo kakvog sporazuma – iako Tramp veruje da smo blizu.

„Amerika je priznala nezavisnost Kosova i neće lako menjati odluku, ali ono što je u ovim lošim uslovima dobro za nas to je da zahteva ulogu Beograda, a Prištini kaže da mora da se dogovori za Beogradom. To je dobra vest“, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u