Dačić: Ako se SAD uključuju u dijalog, zvanično pozivamo Rusiju

Amerika u potpunosti podržava nezavisnost Kosova i očekivano je da Srbija u novu formu pregovora pozove Rusiju, koja apsolutno zastupa interese naše zemlje

Srbija bi mogla zvanično da zatraži uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine ukoliko se u taj proces u narednom periodu direktno uključi Amerika — izjavio je ekskluzivno za Sputnjik Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Zvanična Priština je, naime, najavila da od januara pa do kasnog proleća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će biti uključene i Sjedinjene Američke Države.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj istakao je i da bi u toj formi moglo da se razgovara o 10 do 15 pitanja kako bi se od dosadašnje diplomatije „korak po korak“ došlo do — sveobuhvatnog sporazuma.

„Ukoliko bi se, eventualno, pokrenuo scenario promene formata pregovora tako što bi briselski dijalog zamenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešća“, kaže nam Dačić.

Prema rečima ministra inostranih poslova Srbije, Beograd je, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu.

„Ali, za prekid razgovora u Briselu apsolutno je i jedino kriva i odgovorna prištinska strana, koja ne samo što nije poštovala svoju jedinu obavezu, formiranje ZSO, već je i jednostranim potezima isključila mogućnost bilo kakvog daljeg pregovaranja o bilo čemu. Šta dalje da pričamo dok ne ukinu stoprocentne carine na robu koja dolazi iz unutrašnje Srbije i BiH? Preduslov svega je ukidanje te sumanute odluke koju zdrav razum ne može ni da pojmi“, rekao nam je Dačić.

Inače, direktnije uključivanje Amerike u pregovore Beograda i Prištine najavio je, na neki način, i sam predsednik SAD Donald Tramp, koji je poslao pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i takozvanom predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, u kojima ih poziva na postizanje dogovora u interesu „obeju strana“.

Sa druge strane, Amerika u potpunosti podržava nezavisnost Kosova i bilo je očekivano da država Srbija u eventualnu novu formu pregovora pozove i Rusiju, koja apsolutno zastupa interese naše zemlje kad je u pitanje rešavanje kosovskog spora.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Izvor Sputnjik, 22. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u