Netanjahu odgovorio na kritike Erdogana

„Erdogan, okupator severnog Kipra, čija vojska masakrira žene i decu u kurdskim selima u Turskoj i van nje, ne bi trebalo da pridikuje Izraelu”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao tursku okupaciju severnog dela Kipra i odnos turske vojske prema Kurdima u Turskoj i na severu Sirije, pošto je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tvrdio da Jevreji u Izraelu tuku palestinske žene i decu.

„Erdogan, okupator severnog Kipra, čija vojska masakrira žene i decu u kurdskim selima u Turskoj i van nje, ne bi trebalo da pridikuje Izraelu”, rekao je Netanjahu, prenosi Beta.

Erdogan već dugo kritikuje Izrael i upoređuje poteze te zemlje prema Palestincima s nacističkim ubijanjem Jevreja u holokaustu u Drugom svetskom ratu, podsećaju izraelski mediji.

„Jevreji šutiraju ljude koji leže na zemlji. Zapravo, Jevreji ne šutiraju samo muškarce, već i žene i decu kada padnu na zemlju. Kao muslimani mi ćemo se suprotstaviti tim ljudima (Jevrejima) i naučiti ih lekciju”, rekao je Erdogan mladim Turcima u Istanbulu na jednom skupu.

Turski lider je ranije poricao da je antisemita kada je upućivao slične kritike Izraelu.

Lider izraelske opozicione centrističke partije Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid apelovao je na vladu da zauzme agresivniji stav prema Turskoj i označio Erdogana antisemitom.

On je rekao da „Jevreji ne šutiraju ljude”, da je „došlo vreme da Jevreji šutnu Erdogana” i da „neće ćutati pred antisemitima poput njega”, preneli su izraelski mediji.

Odnosi Izraela i Turske, nekada bliskih saveznica, ponovo su se pogoršali u maju posle izraelskog odgovora na nasilne palestinske proteste duž granice pojasa Gaze u kojima su ubijene desetine Palestinaca.

Tada je Erdogan rekao da je Izrael teroristička država koja čini genocid.

Turska je kasnije opozvala ambasadora iz Tel Aviva i proterala izraelske predstavnike iz Ankare i Istanbula, a Netanjahu je tada rekao da Erdogan ne bi trebalo da drži lekcije Izraelu o vojnoj etici.

 

Izvor Politika, 23. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u