Graso: Rosu može, a KBS ne može bez dozvole Kfora na sever KiM

„Redovno pratimo situaciju i izvodimo vežbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta, kako bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo“

Portparol Kfora Vinčenco Graso tvrdi da specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sever KiM za razliku od, kako kaže, kosovskih bezbednosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant Kfora.

Graso u intervjuu za Politiku tvrdi i da je Kfor spreman da zaštiti sve građane Kosova.

Na pitanje da li snage Rosu i kosovske vojske mogu da bez njegove dozvole i dozvole lokalnih vlasti uđu na sever KiM, Graso kaže da kosovska policija može da vrši svoje zadatke u sklopu sprovođenja zakona širom KiM, bez obaveze da traži dozvolu od bilo koga.

„Jedinica za specijalne operacije Rosu, koja može biti naoružana dugim cevima, jeste jedinica Kosovske policije i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova, bez obaveze da traži odobrenje“, tvrdi Graso.

S druge strane, kako navodi, kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora pre nego što se angažuju na severu KiM.

„NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora“, poručio je Graso.

On je dodao da je situacija na KiM pod kontrolom, „uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost“ i naglasio da je Kfor uvek prisutan, čak i kada je manje uočljiv.

„Redovno pratimo situaciju i izvodimo vežbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta, kako bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo kada god je i gde god je to potrebno“, rekao je Graso.

Podsetivši da je Kfor pre desetak dana izveo vežbu o kojoj lokalna samouprava na severu KiM nije bila obaveštena, on je rekao da se vežba izvodila uoči formiranja kosovske vojske, „što je kod Srba opravdano budilo stah od eventualnog zauzimanja severa Kosmeta od strane Prištine“.

On tvrdi da je Kfor izvodio vežbe na različitim lokacijama širom KiM.

„Ne samo na severu. One nisu bile povezane s političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili pretnje od mogućeg zauzimanja severnog Kosmeta. U svakom slučaju, svaki građanin na Kosmetu se samo može osećati sigurnije zbog prisustva Kfora. Nema straha kada je Kfor prisutan“, smatra Graso.

On napominje da je Kfor uvek spreman da informiše i održava vezu s lokalnim vlastima.

„Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi koje je pratila određena retorika, takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor Kfora. Ohrabrujemo pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju sa pripadnicima Kfora“, rekao je Graso.

On je naglasio da je NATO potvrdio svoju posvećenost za 2019. godinu i dodao da će nastaviti sa svojom misijom kako bi osigurao sigurno i bezbedno okruženje na KiM.

„Kfor operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti neće uticati na to“, tvrdi Graso, preneo je Tanjug.

Na pitanje da li Srbi mogu da imaju puno poverenje u Kfor imajući u vidu da su pojedine snage NATO-a obučavale pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga, Graso kaže da će Kfor nastaviti da deluje nepristrasno kako bi garantovao bezbednost za sve ljude.

„Obučavao je KBS u skladu s njihovim izvornim mandatom, u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti“, tvrdi Graso.

 

Izvor Sputnjik, 24. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u