Nakon povlačenja SAD, Turska poslala vojsku u Siriju

Turska gomila trupe blizu grada Manbidža u severnoj Siriji koji je u rukama snaga predvođenih Kurdima koje podržavaju SAD

Turska je poslala vojno pojačanje u blizinu sirijskog grada Manbidža koji je pod kontrolom snaga koje, uz podršku SAD, predvode Kurdi.

To je objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turska novinska agencija IHA je, takođe, javila da je konvoj turskih vojnika poslat u Siriju tokom noći.

Turska je poslala pojačanje iako je nedavno saopštila da će odložiti ofanzivu koju je obećala na istoku Sirije, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče američke snage iz te zemlje, primećuje AP.

Međutim, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navodi da je pojačanje poslato na liniju fronta s Manbidžom, gradom u kojem su stacionirani američki vojnici.

Opservatorija navodi da je 50 vozila s vojnicima i opremom prešlo u Siriju.

Predsednik SAD Donald Tramp nedavno je objavio da će početi sa povlačenjem američkih snaga iz Sirije.

 

Izvor Tanjug/B92, 24. decembar 2018.

ŠTA SU SE DOGOVORILI TRAMP I ERDOGAN?
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov američki kolega Donald Tramp dogovorili su se tokom telefonskog razgovora da izbegnu prazninu vlasti u Siriji.

Oni su se oko toga dogovorili posle najavljenog američkog povlačenja, saopštilo je tursko predsedništvo.

„Dvojica vođa dogovorili su se da osiguraju koordinaciju između vojnika, diplomata i drugih zvaničnika svojih zemalja da bi se izbegla praznina u vlasti koja bi mogla da se pojavi ukoliko bi se iskoristilo (američko) povlačenja i faza tranzicije u Siriji“, navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Erdogan je takođe rekao da je njegova zemlja spremna da pruži podršku svom NATO savezniku u okviru ove odluke o povlačenju.

Nešto ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da je s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o postepenom i „izuzetno koordinisanom“ povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

„Upravo sam imao dug i produktivan telefonski razgovor sa Erdoganom“, naveo je danas Tramp na Tviteru i dodao da su razgovorali i o borbi protiv Islamske države, zajedničkom angažmanu u Siriji, kao i o trgovinskim bilateralnim odnosima, koji su se „značajno poboljšali“.

Tramp je u sredu najavio mogućnost povlačenja oko 2.000 američkih vojnika koji se nalaze na severoistoku Sirije gde se zajedno sa arapsko-kurdskom koalicijom bore protiv džihadista. Tramp je ocenio da ti vojnici nisu više korisni jer je Islamska drćava u velikoj meri pobeđena.

Američki vojni zvaničnici užurbano rade na tome da ustanove raspored za povlačenje američkih trupa. Trampova odluka je izazvala iznenađenje kako u SAD tako i u svetu. Ministar odbrane Džejms Matis je dan posle odluke podneo ostavku, dok su zemlje saveznice SAD u Siriji, među kojima Francuska, Velika Britanija i Nemačka izrazile veliku zabrinutost.

Tramp je tražio da povlačenje bude odmah ali su ga stručnjaci ubedili da im je potrebno vreme da razrade kada će to biti.

Američko povlačenje će ostaviti kurdske vojnike u Siriji bez vojne podrške, dok turski predsednik Erdogan preti da će ih napasti, smatrajući kurdske borce teroristima.

Turska je počela da gomila trupe blizu grada u severnoj Siriji koji je u rukama snaga predvođenih Kurdima koje podržavaju SAD, saopštila je danas sirijska nevladina organizacija, a turski mediji su javili da nova turska pojačanja prelaze granicu u Siriju.

Gomilanje turskih trupa događa se iako je Turska obećala da će odložiti najavljenu ofanzivu u istočnoj Siriji posle Trampove odluke da povuče američke vojnike.

Turska agencija IHA je javila da je konvoj turskih vojnika poslat noćas u Siriju.

 

Izvor Beta/B92, 24. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u