Ruski ministar ekonomije poziva na napuštanje dolara u trgovini sa EU

„Rusija nije zemlja dolara, Evropa nije bazirana na dolarima, ali iz nekog razloga trgujemo energetskim resursima u dolarima“

Budući da dolar nije valuta ni Rusije ni EU bilo bi korisnije da pređu na evro u trgovanju energetskim resursima, kaže ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin.

Ministar smatra da ekonomske veze između Rusije i EU trenutno doživljavaju pravu „renesansu“, dodajući da se, uprkos svim političkim „govorkanjima“, broj bilateralnih projekata ubrzano povećava. U međuvremenu, Moskva u potpunosti podržava blok za širu upotrebu evra na međunarodnoj sceni, posebno u energetskoj industriji, rekao je Oreškin.

„Ako pogledate na odnose Rusije sa EU, videćete saradnju i podršku Rusije u trenutnom planu povećanja uloge evra koju je nedavno uvela Evropska komisija“, rekao je ruski ministar.

Evropska komisija je iznela svoj predlog za jačanje zajedničke evropske valute 5. decembra u očigldnom pokušaju da se ospori dominacija američkog dolara. Ruski ministar ekonomije naglasio je da, dok je za Rusiju udeo dolara u trgovini u opadanju, čini se da je nepotrebno da se nastavi trgovina sa partnerima iz EU u dolarima, s obzirom na to da ih i Moskva i evropske države ne koriste kao nacionalnu valutu.

„Rusija nije zemlja dolara, Evropa, znate, nije bazirana na dolarima, ali iz nekog razloga trgujemo energetskim resursima u dolarima. Zato mislim da bi trebalo da razmislimo o prelasku barem na evro kao najbližu valutu i ​​za Ruse i za Evropljane“, rekao je Oreškin.

Ruski ministar rekao je da je primetio da je trgovinski promet između Rusije i Evrope u poslednje dve godine zabeležio dvocifreni rast – 23 odsto u 2017. i 21 odsto u 2018. U isto vreme, Moskva i njeni evropski partneri su angažovani u velikom broju projekata, uključujući one velikih razmera, kao što su izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj i Finskoj, kao i gasovoda za prirodni gas Severni tok 2.

 

Izvor B92, 25. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u