Vitezović na čelu Udruženja književnika Srbije

Na konstitutivnoj sednici upravnog odbora danas izabran predsednik UKS

Na današnjoj konstitutivnoj sednici novog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, jednoglasnom odlukom za čelnika Udruženja izabran je Milovan Vitezović (1944), a za potpredsednike Novica Sovrlić (Kosovo) i Selimir Radulović (Vojvodina). Uz dva uzdržana glasa, za Vitezovićevog zamenika izabran je Miloš Janković.

U svom stilu, Milovan Vitezović je na jučerašnjoj sednici kratko rekao:

— Neki su razočarani što na Skupštini nisu izabrani u upravu, a ja sam razočaran što sam izabran. Jednom prilikom sam sebi rekao kako sam ovlastio porodicu da me posle 70. godine ne pušta iz kuće. Sad sam tu granicu prešao, ali sam zahvalan svima koji su verovali u mene. Među prvim potezima koje bi trebalo uraditi jeste nastojanje da se rehabilituju umetnost i ugled pisaca.

I dok su članovi uprave izrazili veliku zahvalnost što se Vitezović, uprkos zdravstvenim problemima, prihvatio ove dužnosti, polemika se vodila oko funkcije zamenika. Živorad Ajdačić i Dragan Mraović su kategorički tvrdili da je na nedavnoj Skupštini pisaca odlučeno da se uvede ova, inače do sada nepostojeća funkcija, ali su to oštro negirali Adam Puslojić i Selimir Radulović. Ipak, posle razmene mišljenja, uz na trenutke povišene tonove, izabran je Janković u čije organizacione i druge sposobnosti niko nije sumnjao. Rasprave je bilo i oko predloga za predsednika Odbora za međunarodnu saradnju. Za tu dužnost Mraović je kandidovao Miću Jakšića, ali je naišao na žestoko protivljenje Ajdačića. Na Skupštini pisaca Jakšić je, prema rečima Ajdačića, slao mnogobrojne SMS poruke, ne bi li bio izabran u Upravni odbor, što mu inače nije pošlo za rukom.

Na sednici je podržana ideja osnivanja Akademije književnika Srbije i formirana radna grupa koja će se time baviti, a u kojoj su Srba Ignjatović, Aleksandar Petrov, Radomir Andrić i Adam Puslojić. Dato je zeleno svetlo i projektu „Gospodin Dunav“, kao i najavljenom osnivanju Balkanske federacije pisaca. Određeno je da će se izdavačkom delatnošću Udruženja baviti Petar Žebeljan i Milomir Kragović.

Kako samo u Beogradu čak 3.700 ulica nema imena, odlučeno je da u roku od mesec dana UKS ponudi spisak pisaca (Miodrag Bulatović, Petar Pajić, Radomir Brajković, Radoslav Bratić…), prema kojima bi bile imenovane ulice i to ne samo u prestonici. Članovi UO pozitivno su ocenili i predlog Koordinacionog odbora umetničkih udruženja i KPZ Srbije, po kome bi izdavači koji knjige objavljuju na ćirilici bili za 50 odsto oslobođeni od PDV.

PODRŠKA
I na minuloj izbornoj Skušštini UKS Milovan Vitezović je dobio najviše poverenja (148 glasova), a u UO izabrani su i: Novica Sovrlić, Dragan Mraović, Vidak Maslovarić, Selimir Radulović, Adam Puslojić, Gordana Vlajić, Živorad Ajdačić, Petar Žebeljan, Miloš Janković i Goran Đorđević

 

Izvor Večernje novosti, 25. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u