Vučić: Više nismo blizu ni dijalogu, a kamoli rešenju

Vučić je pozvao Srbe na Kosovu da u miru, zdravlju i veselju dočekaju Novu godinu i Božić i poručio im da mogu da računaju na Srbiju

Beogradu i Prištini je daleko dijalog, a kamo li sporazum, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je Srbija, ako Albanci to žele, spremna za razgovor koji može da donese zadovoljavajuću budućnost — za Srbe i Albance.

Vučić je, gostujući na Pinku, rekao da je rešenje pitanja Kosova i Metohije pitanje za nas — Srbe i Albance.

Mi, poručio je, živimo jedni pored drugih i treba da sarađujemo.

U Srbiji, dodao je, rade mnogi Albanci i sa Kosova i iz Makedonije.

Međutim, ponovio je Vučić, Albanci neće da prihvate kompromis.

„Albanci misle da je celo Kosovo njihovo, a Srbi, posebno oni na KiM, znaju da Kosovo nije naše. Albanci ne žele bilo kakvu vrstu kompromisa, ali ako budu želeli, mi smo spremni za razgovor i dogovor koji može da nam obezbedi zadovoljavajuću budućnost za Srbe i Albance“, rekao je Vučić i istakao:

Predsednik Srbije osvrnuo se i na najave Kfora da snage Rosu mogu bez najave da uđu na Sever, ocenjujući da je jedina i prava istina to da jedinice Rosu mogu da uđu na sever Kosova samo pod dva uslova — uz dozvolu Kfora, i uz saglasnost srpske zajednice.

„To je puna istina, a druga je stvar ako NATO hoće to da prekrši“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je dogovor o tome podrazumevao izričito da nema „dugih cevi“ na severu Kosova.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da su u tim razgovorima tražene garancije NATO-a, pre svega za Rosu, jer tada nije bilo jedinica FIT i drugih, vojska nije bila ni u najavi.

„Naš dogovor je zasnovan na neprisustvu Rosu. Lično sam prisustvovao svim sastancima, 500 puta ponovio pred Ešton i zvaničnicima NATO-a i lično sam otišao u NATO i rekao — nema naoružanih Albanaca sa dugim cevima na severu, sa naglaskom na Rosu, bez ova dva uslova“, dodao je on.

Oni hoće da zaborave drugi deo, ističe Vučić i ponovio da je dogovor bio da nema ulaska na sever bez dozvole NATO-a, to je uslov broj jedan, ali kumulativni, a ne alternativni uslov, jeste saglasnost srpske zajednice preko njenih predstavnika — 4 gradonačelnika.

„To je puna istina, jedina istina. Ko god kaže drugačije, najgori je lažov“, zaključuje Vučić.

Vučić je rekao da se naslušao svakojakih laži i da želi da kaže narodu istinu o onome što je dogovoreno i postignuto, a, kaže, ne bi bio prvi put da oni izmisle nešto ili prekrše dogovor.

„Zato su dobili jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima, da će time da dovedu u opasnost sve na Balkanu i ugroze mir i bezbednost svih“, rekao je Vučić.

On je dodao da nije tajna ni što deo međunarodne zajednice traži svaki način da potpomogne albansku državnost na Kosovu.

„Prekršili su rezoluciju 1244, koja ni inače nije sjajna za nas“, rekao je Vučić i dodao da u toj rezoluciji ima dosta loših odredbi po nas, a da su oni i malo dobrih odredbi uspeli da pogaze.

Dodao je i da Srbija ne može da očekuje da se oni ponašaju u skladu sa pravom, što se moglo videti i na sednici SB UN o situaciji na Kosovu kroz usta britanskog ambasadora.

Vučić je pozvao Srbe na Kosovu da u miru, zdravlju i veselju dočekaju Novu godinu i Božić i poručio im da mogu da računaju na Srbiju.

„Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost, ja sam vam rekao istinu i neću nikad nikome dozvoliti da saopšte nešto drugo“, rekao je Vučić.

 

Izvor Sputnjik, 25. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u