Dragičević pušten iz pritvora, oglasio se i OEBS

OEBS pozvao vlasti RS da se uzdrže od dalje eskalacije

Otac tragično stradalog Davida Dragičević, Davor Dragičević, koji je juče priveden, pušten je iz pritvora nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

Davor Dragičević, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora jer je utvrđeno da ne postoje razlozi za zadržavanje i određivanje pritvora.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je, u međuvremenu, da postoji osnovana sumnja da je Dragičević počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

U obrazloženju tužilaštva navodi se da, osim što postoji osnovana sumnja da je on počinio krivično delo, nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mere pritvora, te da će se dalji tok krivičnog postupka nastaviti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS.

Dragičević je po izlasku iz Tužilaštva najavio da će protiv svih koji su učestvovali u hapšenju podneti krivične prijave te da će nastaviti proteste u Banjaluci.

„Davidovu majku Suzanu sam vozio kod lekara, ganjali su me po mom gradu. Noć pre sam znao šta mi se sprema. Protiv svih koji su učestvovali u tome podneće krivične prijave. Ja ću biti na trgu u 18 sati i ne pada mi na pamet da dete prepustim zločincima i ubicima. Moj David će dobiti pravdu i svi će u ovoj državi dobiti pravdu“, rekao je Davor Dragičević.

ADVOKAT: NAMERA DA PONIZE DRAGIČEVIĆA
Njegov advokat Ifet Feraget je istakao da nisu postojali razlozi za hapšenje Dragičevića.

„Nije znao za poziv niti mu je on bio uručen, smatram da se radi o zloupotrebi vlasti. Video je policijsku patrolu, ali oni nisu pokazali da mu žele uručiti poziv. Nadam se da je ministar Dragan Lukač naučio lekciju. Ne treba hapsiti bilo koga u situaciji kada mu je prouzrokovana bol zbog vođenja neadekvatne istrage. Izazvani su veliki strah, nemir i inferiornost, a namera poslednjeg čina je bila da ponize Davora Dragičevića“, ukazao je Feraget.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković pušten je iz pritvora. Stanivuković je juče priveden u policijsku stanicu u Banjaluci, pa potom pušten na slobodu, da bi nedugo nakon toga zbog pozivanja građana na mirni protest na Trgu Krajine ponovo bio priveden.

Stanivukoviću je pritvor produžen zbog izmene dela koje mu se stavlja na teret, odnosno zbog oštećenja službenog vozila, preneli su lokalni mediji.

On je prvobitno bio prekršajno prijavljen, ali sada će protiv njega biti podneta krivična prijava.

DžAFEROVIĆ I ČOVIĆ O „SLUČAJU DRAGIČEVIĆ“
Član Predsedništva BiH i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović povodom dešavanja u Banjaluci, pozvao je na uzdržanost i „hladnu glavu“.

„Ono što prati ‘slučaj Dragičević’, to su od samoga početka, od samog nastanka, brojne kontroverze koje do danas bosanskohercegovačkoj javnosti, a pre svega porodici ubijenog mladića, nisu razjašnjene“, smatra Džaferović, prenela je Fena.

Kako je rekao, sve dok postoje te kontroverze i dok se ne daju odgovori na pitanja, nije legitimno „da se upotrebljava policija protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji svojim demonstracijama ne ometaju normalan život drugih ljudi“.

Tužilaštvo je, istakao je Džaferović, institucija „koja mora svojim autoritetom da javnosti objasni šta se dešava“.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je, u vezi sa „slučajem Dragičević“, rekao da, pre svega, u BiH mora da zaživi pravna država.

Prema njegovim rečima, ono što nije dobro – da tragediju jedne porodice pretvaramo u, kako je naveo, klasičan politički motivisani proces već nekoliko meseci, prenela je Fena.

VIŠKOVIĆ: TUŽILAŠTVO ŠTO PRE DA REŠI SLUČAJ DRAGIČEVIĆ
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković apelovao je da nadležno tužilaštvo što pre reši slučaj „Dragičević“, kako bi javnost napokon saznala istinu o tom tragičnom događaju.

Višković je u izjavi za Srpskainfo kazao da kao premijer, a prvenstveno kao čovek, izražava svoje najdublje saosećanje porodici Dragičević zbog tragičnog događaja koji ih je zadesio.

„Saosećam sa njihovim bolom. Zainteresovan sam prvenstveno kao čovek, što sam mnogo puta ponovio do sada, da tužilaštvo što pre okonča taj slučaj. Više sam nego zainteresovan da što pre saznamo istinu i da svi počinioci, koji su u to umešani, za to i odgovaraju“, rekao je Višković.

Dodao je da Vlada Republike Srpske nikada neće stati na stranu i u odbranu osoba umešanih u taj tragični događaj.

MISIJA OEBS: PORODICA DRAGIČEVIĆ NIJE PRETNjA
Ovim povodom oglasila se i Misija OEBS u Bosni i Hercegovini, koja je saopštila da pomno prati dešavanja u Banjaluci i da porodica Dragičević, članovi opozicionih partija i novinari ne bi trebalo da se smatraju „pretnjom po javni red i mir“ i pozvala vlasti RS da se uzdrže od dalje eskalacije.

Istovremeno, OEBS je izrazio nadu da će „potencijalni protesti proteći na miran način“ i da će nadležne institucije nastaviti istragu o smrti Davida Dragičevića na „temeljit i transparentan način“, prenosi Fena.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, prekid javnog okupljanja „upotrebom sile ili zastrašivanjem“ i stvaranjem atmosfere straha predstavlja „neprihvatljiv način reagovanja na verodostojne zahteve za ostvarenje pravde i vladavine prava“.

Jučerašnje privođenje Dragičevića zbog odbijanja da primi poziv za saslušanje zbog narušavanja bezbednosti izazvalo je proteste građana koji su se na Trgu Krajine sukobili sa policijom, a među njima ima i povređenih.

Pored Dragičevića, privedeni su i njegova bivša supruga Suzana Radanović, lider PDP-a Branislav Borenović, narodni poslanik Draško Stanivuković i bivši poslanik Adam Šukalo.

DRAGIČEVIĆ: ZNAM KO MI JE UBIO SINA
Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića Davida, nakon saslušanja u opštinskom tužilaštvu u Banjaluci, na Tviteru je objavio svoju fotografiju, uz tvrdnju da zna, kako je naveo, ubice njegovog deteta.

„Ja sam Davor Dragičević, najponosniji otac likvidiranog sina. Saučesnike i ubice mog deteta znam“, napisao je Dragičević, koji je noć proveo u pritvoru.

 

Izvor Tanjug/Klix.ba/RTS, 26. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u