Leh Valensa: Od loših odnosa Rusije i Poljske neko treći izvlači korist

Bivši predsednik Poljske i dalje sebe krivi što za vreme svog mandata (1990-1995) nije uspostavio dobre odnose sa Rusijom

Bivši predsednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine Leh Valensa spreman je da dođe u Rusiju kako bi pomogao u poboljšanju odnosa između dveju zemalja. Po njegovom mišljenju, ruski lider Vladimir Putin je mudar čovek, a dobri odnosi između Moskve i Varšave su mogući.

U intervjuu za Sputnjik Valensa je ispričao da je u svoje vreme imao dobre odnose sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom i da je uspeo da prenese svoje argumente ruskom kolegi.

„I Putinu bih mogao da objasnim, kada bih imao više razgovora s Putinom. Ako bi on dozvolio da se ubedi. On je mudar čovek. Mudar, samo mu treba dodati argumente“, istakao je Valensa.

Bivši poljski predsednik smatra da je problem u poljsko-ruskim odnosima „razumevanje“. „Sve to treba shvatiti, ali shvatiti iz prostih pravaca. Njemu (Putinu) niko ne govori proste stvari. I on vodi veliku politiku ispravno, ali ne vidi jednostavne elemente koji iskrivljuju stanje stvari“, smatra Valensa.

Valensa je izjavio da je spreman da lično dođe u Rusiju. „Kada bi me pozvali, ja bih naravno došao, ali nema poziva. Nemam nikakve protivrečnosti. Zaista bih to želeo. Zato što Putina smatram mudrim čovekom, koji jednostavno nema dovoljno drugih argumenata“, objasnio je on.

„On ima druge argumente — ’ogroman, gigantski potencijal‘, ’sve neprijatelje‘ i on iz toga izvlači zaključke. A kada bi imao druge argumente koje sam ja navodio Jeljcinu, napravili bismo odličnu politiku“, zaključio je sagovornik agencije.

Bivši predsednik Poljske i dalje sebe krivi što za vreme svog mandata (1990-1995) nije uspostavio dobre odnose sa Rusijom.

„I dalje krivim sebe, jer sam to ostavio za drugi predsednički mandat, ali sam izgubio izbore“, objasnio je Valensa.

On je istakao da je imao dobre odnose sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom. „Sa Jeljcinom bih zaista postigao dobre odnose sa Rusijom. Imao sam takve planove i to bi sa njim uspelo. On je bio otvoren čovek. I zaista bismo imali drugačije odnose, jer moramo da imamo dobre odnose“, rekao je Valensa.

„Ako se mi svađamo, treći na nama zarađuje. Potrebno je da se što pre skrene sa tog puta. Moramo se dogovoriti. Moramo to da shvatimo — i jedni i drugi. I to je moguće“, dodao je on.

„Ne sviđa mi se. Zato govorim, ne svađajte se sa Rusijom, jer treći na nama zarađuje“, istakao je Valensa.

„Moramo pronaći izlaz. Moramo da činimo ustupke jedni drugima, shvatimo i tada ćemo zajedno voditi zaista dobru politiku. A bliže nam je Moskva, nego Njujork“, dodao je on.

Sagovornik agencije je uveren da strane treba neprestano da vode pregovore, sve dok se ne postigne pozitivan rezultat. „Gubitke imaju i jedni i drugi. Zašto da na nama zarađuju Amerikanci i drugi? Moramo pronaći rešenje. Sednemo za sto i ne treba da nam daju da jedemo, sve dok ne postignemo dogovor“, naglasio je on.

Komentarišući raspoređivanje američke vojne baze u Poljskoj, Valensa smatra da je to besmisleno sa vojnog stanovišta.

„Možemo 11 puta da uništimo život na zemlji, toliko svi mi imamo oružje. A oni raspravljaju oko dvanaestog puta. Dovoljno je da ako poginemo jedanaest puta, dvanaesti put više nije potreban“, ocenio je Valensa.

Prema njegovom mišljenju, američki vojnici mogu biti korisni za Poljsku „za mirnu dušu“. „U isto vreme, za spokoj duše je dobro ako ima malo Amerikanaca i oni imaju interes“, rekao je bivši predsednik.

„Kao drugo, oni će potrošiti nešto novca. Sa te tačke gledišta, ovo je dobro, ali sa vojne tačke je besmisleno“, zaključio je Valensa.

Ranije je Poljska predložila Sjedinjenim Američkim Državama da na njenoj teritoriji razmesti američku oklopnu diviziju na trajnoj osnovi, uzimajući na sebe troškove od oko 1,5-2 milijarde dolara. Predlog je iznet van okvira NATO-a. Poljski predsednik Andžej Duda čak je ponudio da se baza nazove „Fort Tramp“. Poljski ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak saopštio je da je stvaranje američke vojne baze rešena stvar.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da bi raspoređivanje američke vojne baze na teritoriji Poljske bilo direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO, a Rusija će pratiti ovaj proces.

 

Izvor Sputnjik, 26. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u