Putin prisustvovao testiranju „nepobedivog“ hipersoničnog raketnog sistema (VIDEO)

U arsenal ruske vojske će 2019. godine stupiti novi interkontinentalni strateški sistem „Avangard“

Kremlj je objavio da su ruske Strateške raketne snage po nalogu Vladimira Putina testirale hipersonični raketni sistem „Avangard“. Saopšteno je i da je testiranje bilo uspešno.

U saopštenju se navodi: „Nakon što je stigao u Nacionalni centar za upravljanje odbranom, Putin je izdao komandu da se pristupi testiranju. Raketa je lansirana sa pozicionog rejona Dombrovskij, a hipotetički cilj bio je na poligonu Kura na Kamčatki. Za vreme leta, krstareći blok je – pri hipersoničnoj brzini – izveo vertikalna i horizontalna dirigovana manevrisanja i u predviđeno vreme pogodio cilj“.

Putin je čestitao tvorcima „Avangarda“, učestnicima testiranja i Ministarstvu odbrane RF na „odlično obavljenom poslu“.

Prvi puk sistema „Avangard“ počeće naredne godine bojevo dežurstvo u sastavu Dombarovske divizije Strateških raketnih snaga.

„Avangard“ je sasvim nova reč u raketnim tehnologijama jer na interkontinentalnim udaljenostima može da leti i preko 20 puta brže od zvuka.

Putin je u martu rekao da će „Avangard“ Rusiji dati nekoliko decenija garantovane bezbednosti jer će uspešno zaobilaziti i probijati sve postojeće a i buduće siteme protivraketne odbrane.

Predsednik moskovske Akademije za geopolitičke probleme – doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov – povodom uspešnog isprobavanja mogućnosti „Avangarda“ rekao je da je Rusija najmanje 5-6 godina ispred SAD na planu interkontinentalnih balističkih raketa sa hipersoničnom bojevom glavom.

Objasnio je: „Amerikanci konkurenta ‘Avangardu’ imaju tek u fazi projekta. A Rusija sa ‘Avangardom’ savladava svaku i svačiju protivraketnu odbranu“.

 

Izvor Fakti, 26. decembar 2018.

PUTIN: OVO JE OZBILjAN DOGAĐAJ KOJI PREVAZILAZI NACIONALNE OKVIRE
Predsednik Rusije Vladimir Putin sumirao je sa članovima Vlade Rusije ovogodišnje rezultate rada i niz aktuelnih zadataka, saopštila je ranije pres-služba Kremlja.

„Putin se, po tradiciji, uoči Nove godine sastao sa članovima Vlade. Tokom sastanka je planirano da se razgovara o rezultatima rada ove godine, pitanjima socioekonomskog razvoja zemlje, kao i o nizu aktuelnih zadataka“, navodi se u saopštenju.

Putin je na početku sastanka sa ruskom Vladom najavio završetak uspešnih testova novog ruskog oružja — hipersoničnog sistema „Avangard“. „Znate, u obraćanju sam govorio o novim vrstama ruskog oružja, uključujući pre svega i hipersonično oružje. Jedno od njih je interkontinentalni sistem, hipersonični sistem ’Avangard‘. Po mom naređenju, industrijska preduzeća Ministarstva odbrane pripremila su i sprovela završna ispitivanja ovog sistema. Ona su upravo završena i to sa potpunim uspehom“, istakao je Putin.

„Ovaj događaj (lansiranje sistema ’Avangard‘) nema čak ni čisto nacionalni značaj, već izlazi van okvira čisto nacionalnih interesa. To je ozbiljan događaj“, istakao je Putin.

On je dodao da će novi tip ruskog oružja pouzdano osiguravati bezbednost Rusije u narednim decenijama i da će ovaj sistem stupiti na dužnost u Oružanim snagama Rusije 2019. godine.

„U službu ruske vojske će 2019. godine stupiti novi interkontinentalni strateški sistem ’Avangard‘. Biće raspoređen prvi puk u strateškim raketnim snagama. Ovo je veliki događaj u životu oružanih snaga, a i u životu zemlje. U Rusiji se pojavio novi tip strateškog oružja“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Putin je takođe zahvalio članovima Vlade za aktivno uključivanje u realizaciju nacionalnih projekata i pozvao ih da zajedno sa regionalnim vladama postignu proboj u ostvarivanju postavljenih zadataka.

 

Izvor Sputnjik, 26. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u