Ivancov: Ulazak BiH u NATO doveo bi do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Evropi

„U BiH ne postoji konsenzus o ulasku u NATO, o čemu jasno svedoči Deklaracija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila skupština RS“

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da bi ulazak BiH u NATO doveo do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Evropi i ne bi doprineo povećanju nivoa bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Kako je Ivancov rekao za „Glas Srpske“, intenziviraju se napori da se BiH ugura u tu alijansu, što predstavlja mešanje u unutrašnje stvari BiH, ali i krši dejtonske principe ravnopravnosti tri naroda u donošenju spoljnopolitičkih odluka, prenose „Nezavisne“.

„U BiH ne postoji konsenzus o tom pitanju, o čemu jasno svedoči Deklaracija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske“, kazao je Ivancov.

Prema njegovim rečima, radi se o vojnim ciljevima i zadacima koji nemaju nikakve veze sa utvrđivanjem demokratskih vrednosti, privlačenjem stranih investicija i gašenjem šumskih požara.

Govoreći o mogućnosti da zvanični Brisel dâ „zeleno svetlo“ za ulazak BiH u NATO, Ivancov je istakao da je Rusija u više navrata iznosila negativan stav o proširenju NATO-u.

„Skoro polovina BiH protivi se ulasku u taj vojni blok, koji se tokom prošlih sukoba okrenuo protiv jedne od sukobljenih strana. Poginuli su ljudi, pričinjena je znatna materijalna šteta i stradala je priroda. Posledice i dalje osećaju svi stanovnici BiH, bez obzira ne etničku pripadnost“, rekao je Ivancov.

On je ocenio da je Kancelariju visokog predstavnika (OHR) odavno trebalo zatvoriti, jer je tu instituciju davno pregazilo vreme.

 

Izvor Sputnjik, 27. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u