Dačić: Nije nam žao zbog rastanka sa CG, kamo sreće da se nismo spajali

„Kad iz Crne Gore govore o velikosrpskoj agresiji, ja uvek kažem da samo znam za velikocrnogorsku agresiju na rukovodeća mesta u Srbiji“

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, smatra da je smešno to što je crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao da je došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama, Zagrebom, Prištinom, pa i sa Podgoricom, kao i da Crna Gora ne donosi antisrpske odluke, već odluke u svom interesu.

Dačić petpostavlja da Đukanović pritom misli na crnogorske interese, sto je, kako ističe, lepo, jer i Srbija donosi odluke u sopstvenom interesu.

„Treba li zbog toga da se izvinjavamo bilo kome“, zapitao je Dačić.

Kao drugo je naveo da je, u istom tom intervjuu, Đukanović nagovestio da je Srbija odgovorna za “estrukciju Crne Gore“, šta god to, kako kaže, značilo.

„Niti je Srbija bilo kom državljaninu Crne Gore zabranila ulazak u Srbiju, niti od Srbije zavisi ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Dakle, zbilja je smešno”, naveo je Dačić u intervjuu za podgorički Dan.

Dačić je ocenio da su odnosi Srbije i Crne Gore stabilni, da je Srbija otvorena za razgovor o svim temama koje obe smatraju važnim, kao i da Srbije želi Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju.

“Ali, ne možemo prihvatiti ulogu dežurnog krivca za svačije probleme. Na kraju, Crna Gora treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom. Srećan put, kamo sreće da se nikad nismo ni spajali”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ako neko treba da žali zbog 1918. godine, onda je to Srbija, jer je u ratu izgubila 28 odsto stanovništva.

“Na koga se Crna Gora žali na Aleksandra Karađorđevića, polu-Crnogorca, unuka crnogorskog kralja Nikole Petrovića? Uostalom, i Karađorđevići su Petrovići koji su u Šumadiju došli sa crnogorsko-hercegovačkih brda. Jedan Šumadinac, Kruševljanin ili Topličanin nikad ne bi ukinuo Srbiju zarad Jugoslavije. I zašto bismo mi žalili zbog Crne Gore? I ranije smo bili dve države. Jedino što se nikad nije dešavalo da Crna Gora i Srbija budu u sukobu. To je ono što je tragično. Uostalom, i kralj Nikola, kad je uputio proglas narodu 1914. godine, napisao je ‘živelo naše milo srpstvo’. Nisam ja napisao to, nego on”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dalje kaže da su gusle i srpske i crnogorske, ali da nikada nije čuo nijednu guslarsku pesmu o sukobu Srbije i Crne Gore.

„I zato kad iz Crne Gore govore o velikosrpskoj agresiji, ja se uvek našalim i kažem da ja samo znam za velikocrnogorsku agresiju na rukovodeća mesta u Srbiji“, rekao je Dačić i poručio:

„Da zaključim, sve najbolje Crnoj Gori, ne interesuje nas šta rade, osim kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i položaj Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 odsto. To je suvereno pravo svake države. Sve to treba da radimo u međusobnom prijateljstvu”.

Prema njegovim rečima, položaj Srba u Crnoj Gori važan je element u bilateralnim odnosima dve zemlje.

“Smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Inače, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, iako je činjenica da tokom razgovora naših zvaničnika prevodioci nisu potrebni“, kazao je Dačić.

Istakao je da Srbija, takođe, smatra da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i da je kao takvu zvanični Beograd tretira.

„A ja lično verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Ali, sva ova pitanja mogu se rešiti dijalogom i deo su razgovora tokom susreta zvaničnika naše dve zemlje. Mislim da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo lekovito da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni”, smatra Dačić.

Crna Gora, smatra takođe Dačić, treba da reši slučaj Branke Milić u okviru svojih institucija, a na Srbiji je da pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacijama.

“Ne zaboravite da je Srbija, kao i svaka druga država, dužna da pomogne svakom svom državljaninu koji od nje traži pomoć. Ta pomoć pripada i gospođi Milić. Nadam se da će nadležne institucije obe zemlje, uz saglasnost gospođe Milić, doći do obostrano prihvatljivog dogovora”, zaključio je Dačić.

DAČIĆ: OD PRIZNANjA KOSOVA NEMA NIŠTA
Nema zvaničnog predloga ni odluke o promeni formata dijaloga Beograda i Prištine, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da Priština u taj proces želi da uključi SAD jer smatra da će tako „naterati“ Srbiju da prizna Kosovo. „Od priznanja Kosova nema ništa i to nije koncept“, poručio je Dačić na televiziji Pink.

On je dodao da Priština želi da uključi SAD u dijalog i da promeni njegov format jer, prema njihovom mišljenju, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navija za Srbe.

Kaže i da Hašim Tači i drugi funkcioneri u Prištini smatraju da će u tom slučaju izvući korist i da će tako naterati Srbiju da prizna Kosovo.

„Nama ne pada na pamet da se uključi SAD, a da se ne uključi Rusija“, istakao je Dačić i dodao da je Rusija jasno izrazila želju da se uključi u proces ukoliko bude pozvana.

Dačić kaže da SAD nema interes da se direktno uključi u dijalog, jer bi to nosilo i određenu odgovornost, ali ističe da ta zemlja stalno na neki način učestvuje u procesu.

„Amerika je delom promenila svoj stav da dozvoljava da se Priština i Beograd dogovaraju, ranije je bila situacija da moramo da prihvatimo nezavisnost“, rekao je Dačić i dodao da su bili potrebni dugi razgovori i ubeđivanje da je predlog koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić realan.

Dačić je rekao da je SAD izrazila spremnost da bude domaćin ukoliko se postigne neki dogovor, na kraju celog procesa, kada bi velike sile trebalo da budu garant dogovorenog.

Rekao je i da bi za promenu formata morao biti dat formalan predlog i odluka, što se do sada nije dogodilo.

„Dijalog je sada u pat poziciji u kojoj teško da može da se povuče bilo koji potez ukoliko ne dođe do ukidanja jednostranih akata Prištine“, naveo je Dačić.

Rekao je i da Srbija neće prestati da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti širom sveta, navodeći da mi nigde nismo preuzeli obavezu da ćemo se „zalagati za nezavisnost Kosova“.

Dačić je rekao i da je Kosovo zapadni, američki projekat, ali da oni koji su ga stvorili davno nisu na političkoj sceni.

Sada duvaju neki novi vetrovi i mi to moramo da iskoristimo, bez obzira što se klima neće u potpunosti promeniti, zaključio je Dačić.

Ministar je rekao da je do sada 12 zemalja povuklo priznanje, da 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, te istakao da Srbija neće prestati da lobira za povlačenja priznanja Kosova.

Komentarišući povećanje carinskih taksi na srpsku robu, Dačić je rekao da Beograd nije preduzeo nijednu kontrameru i da se i predsednik Aleksandar Vučić najvise ljuti kada međunarodna zajednica poziva obe strane na primirje.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 28. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u