Stručnjaci SAD i Rusije o „Avangardu“: Promenjena strateška slika

Ruski hipersonični sistem probija čak i najmodernije sisteme PRO

Bojeva glava strateškog raketnog sistema „Avangard“ u stanju je da leti i 27 puta brže od zvuka – izjavio je Jurij Borisov, zamenik ministra odbrane Rusije.

Dodatno je ukazao: „Poslednja testiranja su pokazala da može da dostigne brzine od blizu 30 Maha. Oko 27 Maha i čak je dodatno ubrzao“.

Borisov posebno naglašava, namenjujući svoje reči ponajpre vodećim silama Zapada: „Avangard pri takvim brzinama nije u stanju da obori nijedna postojeća antiraketa!“

Po njegovim rečima, „Avangard“ se od svih postojećih raketnih sistema u svetu razlikuje po tome što „niko ne može da predvidi gde će se on nalziti već u narednom trenutku: „On je u stanju da nepredvidljivo manevriše, tako da faktički svodi na nulu mogućnosti svake protivraketne odbrane. Veoma ga je teško otkriti, a još teže oboriti“.

Američki generali, eksperti i mediji su se – upravo zbog ovoga – poprilično uzbudili i uzbunili. Bivši šef Strateške komande SAD Džon Hejten bio je više nego jasan: „Mi trenutno nemamo zaštitu od tog oružja. Avangard može da nosi i nuklearnu bombu, a neprihvatljivu opasnost predstavlja i mogućnost da se presretne i uništvi svaka druga takva raketa.

Uticajni i renomirani list Nešnel interest objavio je: „Američki vojni eksperti mračno ocenjuju sposobvnosti SAD da se nose sa takvim raketama. Rusija je sa Avangardom pretekla i SAD i Kinu u oblasti hipersoničnog naoružanja“. Vašington igzeminer je objavio da „Avangard“ prevazilazi mogućnosti svih američkih hipersoničnih raketa.

Ovo izdanje naglašava: „SAD bi verovatno pobedile u nuklearnom ratu sa Rusijom, ali bi pogibija civilnog stanovništva bila užasna jer bi naša PRO bila uništena ruskim raketama“.

Telekanal CNBC upozorio je: „Ruski hipersonični sistem probija čak i najmodernije sisteme PRO. Dodatno je loše što će ta raketa ući u naoružanje ruske armije već u 2020. godini“.

Urednik moskovskog vojnog magazina Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov procenjuje da će „Avangard“ biti važan adut ruske doktrine susretnog udara:

„Amerikanci su bili ispred nas u formiranju protivraketne odbrane. Ali, `Avangard` sve menja. Taj sistem je superioran svakoj PRO i zato će sa njim biti uspostavljena ravnoteža i povraćena strateška stabilnost“.

 

Izvor Fakti, 28. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u