Nebojša Bakarec*: Strah od matematike Đ. Vukadinovića

Zašto istraživanja i analize Đorđa Vukadinovića nisu objektivne

Fobija od matematike je uglavnom dečija boljka. Čudno je kada od nje oboli čovek od 56 godina. Gospodin Vukadinović svoju fobiju projektuje na vlast. Iznosi veliku filozofsku teoriju da su brojanje i matematika posledica straha. On optužuje vlast da se boji beskrvnih i nejakih Đilasovih protesta, zbog toga što policija radi svoj posao u sferi javne bezbednosti i iznosi profesionalne procene broja okupljenih građana.

Razlog za to što SNS podseća javnost na pouzdane podatke policije o broju građana na skupu od 22. Decembra 2018. jeste to što se već tri nedelje iznose očigledne neistine o broju okupljenih na Đilasovim protestima. Očajni i agresivni Đilasov SZS i naklonjeni im mediji desetostruko uvećavaju broj okupljenih. Tako je analitičar i glodur NSPM, g.Vukadinović, povodom protesta od 15. decembra izjavio: „Bilo ih je baš mnogo, 20-30 hiljada, po užasno lošem vremenu, i mnogo su ljuti“. Tada je bilo između tri i pet hiljada građana, a g. Vukadinović, koji ima fobiju od matematike, je najmanje šest puta uvećao broj protestanata.

Izneo je neistinu koju jedan politički analitičar i istraživač javnog mnjenja sebi ne sme da dozvoli. Doduše, nije prvi put. Takva su i istraživanja g. Vukadinovića i NSPM. Metodologija istraživanja NSPM je manjkava (telefonske ankete). Drugi razlog invalidnosti istraživanja NSPM je strukturna greška – sam g. Vukadinović je politički svrstan, neobjektivan i ostrašćen. On je, na primer, u Miškovićevom listu Vreme, Vučićevu i naprednjačku vladavinu nazvao „strukturnim fašizmom“, a Vučiću je u Skupštini Srbije rekao da ga najviše asocira ,,na Kaligulu i Nerona“.

Sve to diskvalifikuje g. Vukadinovića kao objektivnog istraživača. On i NSPM su stalno frizirali istraživanja s kraja 2017. u korist Đilasa, a na štetu SNS. U svom istraživanju iz januara 2018. Vukadinovićev NSPM je potpuno promašio rezultate gradskih izbora. Osim toga, g. Vukadinović je u istraživanju SNS pogrešno i bez osnova svrstao u predizbornu koaliciju sa SPS, i pogrešno je naveo ime kandidata SNS za gradonačelnika (Siniša Mali). Đorđe Vukadinović je tada „istražio“ da će SNS, SPS, PUPS i JS dobiti 39,8 odsto, a dobili su 51,1. Đilasu je dao 24, a ovaj je dobio 18,9. Šapiću je „istražio“ 18,6 odsto, a ovaj je dobio pola od toga, svega 9 odsto. Sve pogrešno! To je i razumljivo zbog nepouzdanosti anketa g. Vukadinovića.

Dokaz za manipulacije u istraživanjima NSPM je i događaj iz decembra 2010. kada je g. Vukadinović, pod firmom svoje tadašnje agencije „Politikum“, lansirao dve različite varijante jednog te istog friziranog istraživanja, u dva dnevna lista (Blic i Đilasov Pres). Ne čudi da g. Vukadinović tvrdi da su sve ankete lažne (autoprojekcija). Međutim, on komično tvrdi da su lažni i rezultati lokalnih izbora, godinama unazad. Podsetimo ga da je SNS je postigla fantastične rezultate na opštinskim izborima u čak 18 opština u protekle dve godine: Zaječar: 30,8 odsto (SNS) + 32,1 odsto (PZK), Odžaci: 55,5, odsto Vrbas: 42,5, odsto Kosjerić: 32, odsto Kovin: 43,3, odsto Pećinci: SNS-SPS-77,7, odsto, Mionica: 65,3 odsto, Negotin: 70,5 odsto, Kostolac: 62,5 odsto, Aranđelovac: 59 odsto, Sevojno: SNS-SPS-PUPS- 62,2 odsto, Bor: SNS-SPS 60 odsto, Smederevska Palanka: 66,5 odsto, Majdanpek: 68 odsto, Doljevac: 85,2 odsto, Kula: 59,7 odsto, Kladovo: 59 odsto, Lučani: 67 odsto.

Podsetimo ga i na rezultate Gradskih izbora u Beogradu 2018: SNS 45,0 odsto, Đilas 18,9 odsto, Šapić 9,0 odsto, SPS 6,1 odsto. I sve je to obmana po g. Vukadinoviću. On više veruje svojim lažnim istraživanjima nego rezultatima izbora. Da nije tužno, bilo bi smešno. I otud g. Vukadinović u svom tekstu u Politici iznosi svoje somnambulizme (mesečarenja), citiramo:“ Beograd ponovo potresaju žestoki opozicioni protesti“. Tresla se gora, rodio se miš, kaže naš narod. Ali, avaj, ovog puta se nije rodio miš, nego Đilas. Ponestalo para, firme loše rade, ne može da se muze budžet – i onda udri i protestuj. A Đilas je zadužio svog bivšeg gradskog menadžera, Bijelića, da vodi i organizuje proteste. A ovaj crni Bijelić, ne zna gde udara – poslednje godine je više proveo po zatvorima i sudovima, zbog ozbiljnih optužbi da je oštetio budžet grada Beograda.

Ono što treba da zabrine svakog dobronamernog (a raduje g. Vukadinovića) je činjenica da su protesti u Beogradu, Banja Luci i Novom Pazaru, i delovanje šiptarskih vlasti, koordinirani iz jednog centra – američko-britanskog. Tri američke ambasade rade kao sat. Taj rukopis je nemoguće ne prepoznati. To je rukopis inspiratora protesta opozicije iz maja 2016, svih protesta „Ne davimo Beograd“, protesta „Protiv diktature“ (2017.) i tekućih protesta na srpskim prostorima. Svi ovi protesti imaju jedan cilj – nasilnu promenu vlasti u Srbiji i Srpskoj. Svi mnogobrojni izbori u Srbiji i Srpskoj pokazuju da je Vučića i Dodika nemoguće srušiti demokratskim putem, na izborima. Stoga angloamerikanci i opozicija biraju nasilje kao način da nejaka opozicije dođe na vlast.

Otud odjednom „silne“ demonstracije građanskog nezadovoljstva u Beogradu, Banja Luci i Novom Pazaru, i napuštanje institucija, sednica skupština Vojvodine, Beograda, Novog Sada, Požege, Kuršumlije, Kikinde, i Leskovca, otud napuštanje emisije na RTS-u, otud najave izbornih ultimatuma i bojkota izbora, otud Tačijeva izjava da su Ivanovićeve ubice u Beogradu, otud optužbe da je policija iz Srbije u Banja Luci (!) itd.

Usput da primetimo da se u dva slučaja, nasilju opozicije aktivno i uspešno suprotstavio jedan čovek – Milenko Jovanov, potpredsednik SNS, koji je pokazao čvrstinu i snagu u skupštini Vojvodine i na RTS-u. A gospoda američki i britanski ambasadori i njihova kamarila su u zajedničkom poduhvatu. Kao i do sada, taj poduhvat će dovesti do propasti protesta i pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti, kao što su propali prethodni malokrvni protesti. Taj poduhvat će samo ojačati Vučića i Dodika.

Samom g. Vukadinoviću se već godinama „javlja“ propast SNS i Vučića, pa tako i u predmetnom tekstu. Kad se sagledaju istraživanja i predviđanja g. Vukadinovića, brine nas to što je potpuno počeo da liči na „vidovnjaka“ Milana Tarota, koji mu je bio koalicioni partner u lažnoj vlaškoj stranci – NOPO, na čijoj je listi g. Vukadinović bio 2012.

Dušan Radović je lepo rekao: „Ako želite da budete i ostanete pošteni, birajte posao na kome je moguće biti pošten“.

 

*Autor je politički analitičar i poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda
 

Izvor Vidovdan, 30. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u