RS: Davor Dragičević u bekstvu, više uhapšenih u neredima

Dodik: Ovo je prevršilo svaku meru

Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, u bekstvu je posle sinoćnih nereda u Banjaluci nakon protesta dela grupe „Pravda za Davida“. Predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik osudio je svaku zloupotrebu protesta.

Pripadnici policije Republike Srpske priveli su sinoć u Banjaluci nekoliko lica, među kojima je i član grupe „Pravda za Davida“ Danijela Ratešić Došen, javila je Srna. Prema saznanjima ove agencije, Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, u bekstvu je i policija za njim traga.

Kako su potvrdili iz Policijske uprave Banjaluka policijski službenici su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična dela. Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da Davor Dragičević nije lišen slobode.

„Naime, organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te prijavljeni javni skup nije održao u skladu sa prijavom na Trgu Krajine u vremenu od 18 do 20 časova, već u pokretu“, navodi se u saopštenju.

Organizator skupa, kako se navodi u saopštenju MUP-a, nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična dela.

Učesnici skupa prekinuli su i prethodno zakazan koncert pevača Harisa Džinovića na parking prostoru „Kraša“, tako što su galamom, vikom, vređanjem, te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa.

Policijski službenici rade na pronalaženju i lišenju slobode i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih dela.

OVO NEMA VEZE SA ISTINOM I PRAVDOM
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH osuđuje svaki pokušaj zloupotrebe skupa „Pravda za Davida“.

Kaže da su nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane koji su imali nameru da na najlepši način provedu praznike.

„Skup grupe ’Pravda za Davida‘ niko nije ometao. Neprihvatljivo je što je skup zloupotrebljen, odobrenje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine“, rekao je Dodik.

Kako je naveo, bilo je prekoračeno i vreme za održavanje skupa, jer je skup bio predviđen i odobren od 18 do 20 časova.

„Građani su sprečeni bili da slušaju koncert Harisa Džinovića“, kaže Dodik.

Dodik osuđuje politizaciju, pre svega ljudi iz PDP-a koji pokušavaju da svoj poraz na izborima na neki način saniraju zloupotrebom i Narodne skupštine, te kako ističe na ovaj način žele da naruše imidž grada. Smatra da državni organi treba da rade svoj posao.

„Podržaću svako zakonsko postupanje policije, organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adekvatan način organizovali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru“, kaže Dodik.

Bilo kakvi protesti, ističe treba da budu zabranjeni, Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu, prenela je RTRS.

Dodik poziva Banjalučane da podignu glas protiv ovakvog ponašanja, jer, kako kaže, ovo nema veze sa istinom i pravdom.

 

Izvor Sputnjik, 31. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u