„Izbaciti ćirilicu i naplatiti ratnu odštetu od SRB i CG“

Andrija Hebrang smatra da Srbija duguje Hrvatskoj 300 milijardi dolara

Nekadašnji ministar odbrane i zdravstva Hrvatske i funkcioner HDZ-a Andrija Hebrang traži izbacivanje ćirilice iz Vukovara.

On traži i naplatu ratne štete od Srbije i Crne Gore u visini od 300 milijardi dolara.

U intervjuu za Nedeljni tjednik, Hebrang traži “ukidanje terora ćirilice”, jer kako kaže, ćirilični natpis je bio „na svakoj ispaljenoj granati“.

„U novoj godini priželjkujem zakon o Vukovaru, s kojim bi se, bar delimično, odužili gradu koji je slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske“, naveo je Hebrang, inače, nekada blizak saradnik prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Hebrang, sada profesor u penziji, želi da izjednači nastavne programe u srpskim školama sa hrvatskim programima, odnosno da srpska deca uče istoriju onako kako je vidi hrvatska strana.

On navodi da treba naplatiti novac od tužbe Srbiji i Crnoj Gori za ratnu ekonomsku štetu, preneo je portal Narod.hr.

Prema njegovim navodima, reč je o šteti u iznosu „devet izgubljenih bruto domaćih proizvoda (BDP) ili oko 300 milijarda dolara“. Hebrang tvrdi da „nije završen ni rat iz 1945. godine jer stotine hiljada pobijenih bez suda nisu pronađeni, a jedva jedan odsto tih grobnica je otkopan“.

Hebrang podržava reviziju istorije i tvrdnje kvaziistoričara da Jasenovac nije bio koncentracioni logor, te da su partizani činili veće zločine od ustaša.

 

Izvor Tanjug/B92, 03. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u