Novi ministar odbrane SAD: Prioritet da nam bude „Kina, Kina, Kina“

Američki vojni zvaničnici opisuju Patrika Šanahana kao pokretačku snagu iza sve oštrijeg stava Pentagona prema Pekingu

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan rekao je danas civilnim liderima vojske SAD da imaju na umu Kinu, čak i kada se SAD bore protiv ekstremista u Siriji ili Avganistanu.

Šanahanove reči preneo je neimenovani američki vojni zvaničnik, koji nije izneo više detalja o stavovima vršioca dužnosti ministra odbrane u pogledu Kine, prenosi Rojters.

„Vršilac dužnosti ministra odbrane Šanahan poručio je timu da se fokusira na nacionalnu strategiju odbrane. Iako smo fokusirani na tekuće operacije, rekao je timu da imaju na umu ’Kinu, Kinu, Kinu‘“, dodao je isti zvaničnik.

Šanahan je ovaj komentar, koji podvlači njegov fokus na Kinu, izneo na prvom sastanku sa sekretarima ogranaka vojske SAD, otkako je preuzeo dužnost od Džima Matisa, koji je podneo ostavku na funkciju ministra odbrane zbog političkih razilaženja s predsednikom Donaldom Trampom.

Drugi američki vojni zvaničnici opisuju Šanahana kao pokretačku snagu iza sve oštrijeg stava Pentagona prema Pekingu, koji podrazumeva i označavanje Kine kao strateškog konkurenta u Nacionalnoj strategiji odbrane 2018, preneo je Tanjug.

Šanahan, inače bivši izvršni direktor „Boinga“, bio je Matisov zamenik, a ne zna se koliko će dugo ostati vršilac dužnosti ministra odbrane, dodaje Rojters.

 

Izvor Sputnjik, 03. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u