Bild: Hakerski napad na nemačke javne ličnosti bez presedana

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AfD

Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka nemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi nemački dnevnik Bild.

Bild ističe da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Nemačke.

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AfD, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među “žrtvama“ masovnog hakerskog napada na Nemačku.

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o “teškom napadu“.

“Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije“, rekla je ona.

Među „žrtvama“ napada je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF.

Samo u ARD-u su najmanje 33 novinara bilo pogođena hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenula je istragu u ovom slučaju, i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada.

Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa nemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU – od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali“ u računare preko programa za pisanje mejlova „Outlook“.

Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk.

Među ličnim podacima stotina nemačkih političara, koji su hakovani i objavljeni na internetu, nema osetljivih informacija iz kabineta kancelarke Angele Merkel, saopštila je portparolka nemačke vlade.

„Kad je reč o kabinetu kancelarke, na osnovu prve provere izgleda da nijedna osetljiva informacija niti podatak nisu objavljeni, uključujući kancelarkine“, rekla je portparolka na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prethodno je nemačka ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla da se radi o teškom masovnom hakerskom napadu na Nemačku.

„Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije“, kazala je ona.

Među objavljenim podacima poznatih ličnosti, pre svega političara, od predsednika Frank Valter Štajnmajera i kancelarke Merkel do poslanika Bundestaga, nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice, kao i kreditne karte članova porodice.

Što se kancelarke Merkel tiče, objavljeni su neki faksovi, jedna mejl adresa i više pisama upućenih kancelarki, kao i neka od pisama koje je šefica vlade slala.

Nemačka vlada proglasila je „sajberalarm“ zbog masivnog hakerskog napada na nemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsednik Frank Valter Štajnmajer i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Savezna služba za bezbednost informacione tehnologije (BSI), Savezna služba za zaštitu ustavnosti, Savezna kriminalistička služba i obaveštajna služba su započele istragu.

Na konferenciji za štampu portparolka nemačke kancelarke Martina Fic, na pitanje koliko je šefica vlade pogođena hakerskim napadom, prenela je da nisu ukradeni nikakvi škakljivi podaci.

Istovremeno je kazala da bi se mogao pojaviti i falsifikovan materijal među informacijama koje objavljuju hakeri.

Vlada, kako je podvukla, ovaj napad posmatra sa velikom zabrinutošću.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da se još ne zna kako su hakeri dospeli do podataka, dodajući da se radi o relativno aktuelnim i starijim paketima podataka.

Ne isključuje se ni mogućnost da je neko ko je imao pristup podacima njih postavio na mrežu.

Za sada je jedino jasno da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da je moguće da je išla preko mreže Bundestaga.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za sajberodbranu.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u