Komšić: Srbija da se ne poigrava sa BiH

Komšić kaže „da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne treba da misle da će destabilizacijom BiH i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju“.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi da granice BiH nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, nezavisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova i pozvao je srpske zvaničnike da se, kako kaže, „ne poigravaju sa BiH“.

Reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova kazala da su „očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić kaže „da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne treba da misle da će destabilizacijom BiH i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju“.

Komšić tvrdi da se ovakvim izjavama „Srbija gura u bespotrebne verbalne konflikte sa BiH“, preneo je Radio Sarajevo. Umesto da se, kako kaže, Beograd okrene saradnji, evroatlantskim integracijama i stabilizaciji regiona, uporno pokušava da „povlači nebulozne paralele između delova BiH i Kosova“.

Komšić se pita da li su Brnabićeva i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji govori isto što i premijerka Srbije, „sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima“, preneo je Tanjug.

„Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine u najmanju ruku je nepristojno“, rekao je Komšić.

 

Izvor Sputnjik, 04. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u