Plenković: Hrvatska verovatno odustaje od izraelskih aviona

Hrvatska je zatražila od Izraela da je do 11. januara zvanično obavesti da li je u mogućnosti da isporuči borbene avione F-16

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska, najverovatnije, odustati od kupovine borbenih aviona „F-16“ od Izraela.

On je naveo da u ovom poslu postoje problemi u takozvanom davanju saglasnosti SAD na transfer tehnologije trećoj strani, odnosno Hrvatskoj, dodavši da se čeka izjašnjavanje Izraela.

„Mi do poslednjih nekoliko sedmica nismo imali takva saznanja da će se SAD usprotiviti transferu aviona ‘F-16’ Barak, koji bi u sebi imali ugrađenu određenu tehnologiju koju je izraelska vojna industrija ugradila u te avione“, rekao je Plenković.

On je istakao da je visok stepen verovatnoće da će hrvatska Vlada poništiti odluku o nabavci ovih aviona, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska je zatražila od Izraela da je do 11. januara zvanično obavesti da li je u mogućnosti da isporuči borbene avione F-16, koji su ponuđeni na međunarodnom tenderu, a koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

 

Izvor Srna/N1, 04. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u