Američki špijun u Moskvi uhapšen tokom primopredaje poverljivih podataka

Pol Vilan bio idealan „kurir za jednokratnu upotrebu“

Kako se američkom špijunu Polu Vilanu dogodilo da u Moskvi bude uhvaćen „za ruku“ i optužen za špijunažu? A i šta je to špijunirao u Rusiji on sa četiri državljanstva – američkim, britanskim, kanadskim i irskim?

Vilan je – kao i njegov brat-blizanac Dejvid – prvo bio policajac u američkoj državi Mičigen. Brzo je stigao od položaja pomoćnika šerifa, a sa njega je prešao u marince. Od tada je počeo da službeno putuje u Irak gde je bio optužen za rasipanje državnog novca i otpušten.

Vratio se u Mičigen i prvo radio kao bezbednjak za kompaniju Kelly Services, pa potom (2016) prešao u BorgWarner koja proizvodi i izvozi delove za automobile. BorgWarner je objavila da Vilan kao njen službenik nikada nije bio upućivan u Rusiju. A u Rusiji je često boravio. Navodno za svoj novac.

Dok je služio u Iraku, Vilan je (2006) dve nedelje godišnjeg odmora proveo u Moskvi. Dosta dobro govori ruski, što nije nimalo tipično za pomoćnika šerifa i marinca. U Moskvi je bio „kod kuće“, u toj meri da je planirao da 28. decembra bude vodič po Moskvi prijateljima i rodbini Amerikanca koji se tog dana ženio Ruskinjom u glavnom gradu Rusije. Vilan je navodno i doputovao u Moskvu zbog te svadbe jer je mladoženja bio bivši marinac i njegov prijatelj. Za svadbeno veselje bio je izabran luksuzni i skupi hotel „Metropol“. Preskup hotel i za aktivnog i bivšeg američkog marinca.

Sam Vilan je bio odseo u „Metropolu“. Odatle je sa mladom-Ruskinjom i njenom rodbinom otišao da poseti Oružejnu palatu. Nakon što se vratio iz Kremlja u svoju hotelsku sobu, Vilan se u njoj sreo sa državljaninom Rusije koji mu je predao fleš sa podacima. Obojica su u trenucima `primopredaje` bila uhapšena.

Nezvanično, na flešu je bio spisak saradnika jedne ruske specijalne službe. Još se ne zna o kojoj ruskoj službi se radi, a ni ko je Rus koji je Vilanu predao fleš.

Vilan je imao otvoren nalog na ruskoj socijalnoj mreži VKontakte koju faktički ne koristi niko osim Rusa. Vilan se preko te mreže nije oglašavao često, ali jeste – zagonetno. Ruska kontrašpijunaža je uverena da se on preko VKontakte dogovarao o susretima sa svojim „moskovskim prijateljima“.

Već je utvrđeno da je Vilan na internet postavio nekoliko svojih fotografija sa Kremljem u pozadini koje su nastale u vreme kada je morao da službeno bude u Iraku. Njegova komanda u Iraku znala je za njegova česta putovanja u Rusiju. Vilanovi roditelji su Britanci koji su živeli u kanadskom Ontariju. Američko državljanstvo je dobio za službu u Iraku.

Neki eksperti za špijunažu smatraju da je Pol Vilan sa njegovom biografijom i određenim nastranostima u ponašanju i načinu života bio idealan „kurir za jednokratnu upotrebu“.

Kada je bivši šef američke obaveštajne zajednice Džejms Kleper Donaldu Trampu predstavljao izveštaj o navodnom „ruskom mešanju u izbore“ (u SAD 2016) – tvrdio je da CIA kao izvor ima šest visokih ruskih funkcionera. Zato nije isključeno da se Vilan kao `kurir` u hotelu „Metropol“ sreo sa kurirom jednog od te šestorice.

 

Izvor Fakti, 08. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u