Hrvatska ostaje bez izraelskih aviona F-16 „barak”

Generalni direktor izraelskog Ministarstva odbrane će u sredu doputovati u Hrvatsku kako bi obavestio tamošnje vlasti da od prodaje aviona nema ništa

Ugovor o prodaji Hrvatskoj 12 polovnih aviona F-16 „barak”, koje je koristila izraelska avijacija, neće biti realizovan, jer SAD nisu uklonile svoje restrikcije, prenosi tamošnja državna televizija pozivajući se na izvore u vladi, naveo je RTS.

Portal Ynet navodi da će generalni direktor izraelskog Ministarstva odbrane Udi Adam u sredu doputovati u Hrvatsku kako bi obavestio tamošnje vlasti da od prodaje aviona nema ništa.

Ugovor u vrednosti od pola milijarde dolara zaključen je u martu prošle godine, ali su se tome suprotstavile SAD. Američka vlada je dužna da državi kojoj je prodala svoje avione da dozvolu kako bi ih dalje prodala trećoj zemlji.

Vašington traži da Izrael pre isporuke aviona F-16 Hrvatskoj dovede lovce u prvobitno stanje, u kome su bili kada ih je kupio osamdesetih godina prošlog veka. Jutarnji list je objavio da je hrvatski državni i vojni vrh najmanje godinu dana bio je upoznat sa američkim stavom i uslovima prodaje izraelskih brobenih aviona F-16 „barak”.

Još u januaru 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-pejper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupovinu izraelskih aviona.

Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Kancelarija predsednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji „Bujica”. Američki dokument stigao je na Pantovčak u januaru prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsednici.

Prema njegovim rečima, isti je dokument morao doći i u Kancelariju premijera kao i u Ministarstvo odbrane jer su oni direktno odlučivali o kupovini. Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno videlo šta američka strana traži da se realizuje oko kupovine aviona i više-manje su te stavove iz non-pejpera zadržali do kraja.

Iz non-pejpera je, kako se navodi, bilo vidljivo na koja sve pitanja treba obratiti pažnju, a taj dokument je „bez potpisa”, što je uobičajeno u diplomatiji. Sagovrnik kaže da je non-pejper iz januara napisan na dve stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi.

Kako su te poverljive informacije iz non-pejpera došle do Bujanca, može se samo nagađati, ali nije isključeno da je o svemu bio obavešten tadašnji, a danas bivši, savetnik Mate Radeljić.

Sa druge strane, iz Kancelarije hrvatske predsednice danas je poručeno da predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije primila nikakav dokument iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke izraelskih borbenih aviona F-16.

„Predsednica Republike Hrvatske nikada nije primila nikakav dokument, kako ga u vašem pitanju nazivate non-pejper, iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih aviona. Za sve tehničke pojedinosti postupka nabavke aviona , molimo vas da se obratite nosiocu postupka, Ministarstvu odbrane Hrvatske”, kratko je izjavila za Hinu portparolka Kancelarije predsednice Ivana Crnić.

Na medijske napise da je Hrvatska primila `non pejper` u kojem se upozorava da joj se ne odobrava da kupi izraelske avione, ranije je saopštenjem reagovalo i Ministarstvo odbrane (MORH).

„Ministarstvo odbrane arhivira primljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabavke višenamenskog borbenog aviona”, ističu iz MORH-a u kratkom saopštenju.

 

Izvor Politika, 08. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u