Varnice između Mogerinijeve i „pregovaračkog tima“ Prištine

Šefica diplomatije EU ponovila je neophodnost „hitnog povlačenja“ carinskih tarifa koje je Priština uvela krajem prošle godine

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se s delegacijom Prištine koju je radi nastavka dijaloga s Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament

Tom prilikom razmenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

„Pozdravljajući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisustvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU”, saopšteno je u EEAS.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU navodi se da je današnji sastanak sa članovima novoosnovanog tima Prištine bio prilika da se razmene mišljenja o dijalogu.

„U tom kontekstu visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačenja carinskih tarifa koje je vlada Kosova uvela krajem prošle godine”, navodi se u Briselu.

Mogerinijeva je ocenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, gde su prethodno postignuti sporazumi primenjeni i poštovani i gde se izbegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

 

Izvor Tanjug/B92, 08. januar 2019.

AHMETI I LjIMAJ: DOBILI SMO JASNU PORUKU, DIJALOG NASTAVITI UBRZANO
Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti oglasili su se posle susreta s Federikom Mogerini.

Oni su izjavili da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini ove godine treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

„Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv od strane Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima, uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama“, kazao je Ahmeti.

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

„Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bi smo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu“, kazali su Ljimaj i Ahmeti.

Oni su zatražili da svaki poziv, pa i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, treba da se pošalje i pregovaračkoj ekipi.

„Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima“, rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja takse i liberalizacije viza.

Dodali su da se takse „neće povući nasuvo“.

„One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju“, kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Maja Kocijančič je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

 

Izvor Beta/B92, 08. januar 2019.

VESELjI: KOSOVO UŠLO U DIJALOG DA BI DOBILO PRIZNANjE OD BEOGRADA
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji kaže da je Kosovo ušlo u dijalog sa Srbijom kako bi bilo priznato od Beograda i postalo članica Ujedinjenih nacija.

Veselji je na Fejsbuku napisao da odbijanje dijaloga „nije ni alternativa ni rešenje“ i ocenio da bi to predstavljalo „favorizovanje Srbije na međunarodnoj sceni“.

„Znamo iz prošlosti da kad god je Srbija odbijala dijalog, uvek je izlazila iz procesa kao gubitnik. Mi ne smemo da ponovimo tu pogrešnu lekciju Srbije. Kosovo ulazi u dijalog sa jasnim ciljevima – priznanje države Kosovo od strane Srbije i učlanjenje u UN. Mi ne dozvoljavamo nikakav rezultat koji slabi teritorijalni integritet države Kosovo i to ćemo bez ikakve sumnje i postići“, kazao je Veselji.

On je ocenio da će se odluka o sporazumu sa Srbijom doneti „uz punu saglasnost sa međunarodnim partnerima Kosova“ i najavio da će se „vrlo brzo“ u Skupštini Kosova naći predlog zakona o referendumu koji bi omogućio da građani daju konačnu reč o rezultatima procesa dijaloga i sporazumu.

Veselji je dodao da kosovska pregovaračka ekipa, koja se danas susrela sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, ima puni mandat za dijalog koji joj je, kako je rekao, dodelila Skupština Kosova.

 

Izvor Beta/B92, 08. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u