Apostolovski: Izbori, pa opet izbori

Pokušavajući da uklone Vučića bojkotom izbora, lideri opozicije ukloniće sami sebe

Kad ustane u zoru ranu, Aleksandar Vučić ne gleda kako se sunce ponovo rađa. Daleko mu je romantičniji pejzaž koji se nalazi na radnom stolu, gde se nalaze izveštaji istraživanja javnog mnjenja i fokus grupa. Razmišljati, zato, da li je Vučić za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jednako je analizi voli li dete čokololadu od 300 grama. Kao što je poprilično smelo tvrditi da bi njegovu želju, ne za čokoladom, već za izborima, mogli da podstaknu ili umanje njegovi najbliži saradnici.

Naravno da, za sada, on pred javnošću hamletovski razmišlja o njihovom raspisivanju, jer time zbunjuje opoziciju okupljenu oko Saveza za Srbiju, koja je zauzeta organizacijom uličnih protesta u Beogradu. Naime, onaj ko iskreno veruje da iza subotnjih šetnji zaista, kao trust mozgova, stoji troje simpatičnih klinaca, taj veruje i da se Srbi ne plaše samo dve stvari: promaje i vlasti.

Dakle, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i glumački ansambl koji ih prati, moraće da se istovremeno angažuje oko mobilizacije šetača, organizacije opštinskih odbora po čitavoj Srbiji, gde se zapravo izbori i dobijaju, što potom podrazumeva građenje partijske infrastrukture koju treba povezati u uigrane timove i pored potpuno različitih ideoloških programa unutar koalicije, kako bi se suprotstavili savršenoj mašineriji naprednjaka. I Draganovi, i Vukovi, i Boškovi aktivisti su u univerzumu društvenih mreža stvorili opsenu o rastu popularnosti i sopstvenoj važnosti, jer su lajkovali jedni druge, dok su aktivisti vlasti špartali Srbijom, deleći na ravne časti upaljače, brašno i pomalo straha, razvijajući istovremeno brigade botova, kako bi uspostavili ravnotežu i u sajber svetu. Nije li, uostalom, Saša Radulović, kao najveće iznenađenje parlamentranih izbora 2014. godine, dve godine kasnije doživeo potpuni krah, kao zatočenik oslanjanja na virtuelnu politiku.

I sve to vreme, a reč je o danima i nedeljama, ne o mesecima, lidere Saveza za Srbiju zaokupljaće ključna dilema: da li bojkotovati izbore ili ući u ring s Vučićem? Ali fer i demokratski uslovi koje traže su rastegljiv pojam, kako za njih, tako i za Vučića, a pokušaj da se do definicije dođe oduzeće im dodatno vreme za akciono jedinstvo.

Naravno da šef države i SNS-a kao i njegovi suparnici znaju da je bojkot ulazak u politički tamni vilajet. Ako pomisle da će izbegavanjem izbora delegitimisati novu vladu koju će daljinskim voditi Vučić, on će se slatko nasmejati. U parlamentu neće imati žestoku, već konstruktivnu opoziciju, poput Vojislava Šešelja, a naći će se nekako mesta i za Čedu i za Čanka, kako bi simulirali šarolikost demokratskog doma narodnih predstavnika. Ukoliko je motiv za bojkot svesno prepuštanje Vučiću da završi pregovore s Prištinom, što je sindrom vrućeg krompira, kako bi se tada ponovo aktivirali, upravo Kosovo može biti ključni razlog i da se predsednik odluči za izbore, kako bi s punim mandatom, kao medijum u vladi, stekao dodatni legitimitet za nastavak pregovora.

Ali, kako je pokazala politička istorija u Srba, potencijalna energija nezadovoljnih građana, bojkotom izbora vremenom će splasnuti, čime bi se, gle apsurda, učinila politička asanacija terena. Naime, pokušavajući da uklone Vučića, ukloniće sami sebe. Kao što je to učinio Saša Janković, iznenadnim dezertiranjem iz politike. Doskorašnja nada građanske opozicije uzdao se u „tvitovanje”, umesto da je češće svraćao u Žagubicu i upoznao, recimo, Žiku Bombu. Tokom prethodnih kampanja, ko će ih prebrojati, ovaj gastarbajeter, koji se prestavlja kao oficir za vezu između Beograda i Beča, dovodio je Acu Lukasa i Noletovog oca, organizovao je besplatne autobuse za narod, da se kupa u akva-parku u Jagodini, a na „Fejsbuku” je slao pozdrave svojim političkim protivnicima koje se mogu sažeti u jednu rečenicu:

— Nek crknu dušmani!

Šteta je za duhovni preporod nacije što ne zna ovakve div-junake, jer se mejnstrim mediji bave isključivo sterilnim kampanjama u Beogradu, dok nam promiče istinska cepačina sa svim ljutim začinima, podmetačinama i vradžbinama. Na Bliskom istoku – nije Žagubica tako daleko – sede samouki spin-tigrovi najvišeg ranga koji su formirali štabove, borce i fanatike, uz istovremenu koordinaciju na društvenim mrežama. Zaboravljeni od glavnog beogradskog toka političke misli, na liniji Slavija–Kalemegdan, oni vode ljute bitke za vlast. Liče na Srećka Šojića, nemaju brkove i stvarni su! Dok opozicija ne pronikne u tajnu takve Srbije, neće imati nikakvih šansi.

Ni Mladenovac nije daleko, ali ko se seća Belog Preletačevića? Čak i da nije stvoren u Vučićevoj laboratiji, ispostavilo se onomad, oduzeo je glasove Jankoviću, Jeremiću i Raduloviću. Kreiran kao mladenovački proizvod bunta protiv političkih elita, Beli šaman ih je popopio, a zatim se ogradio od uličnih protesta protiv diktature 2017. godine. Tada je nestao iz politike, ali se uselio u kafić. Naravnom, kao vlasnik. Više nema slogan „Sarmu probô nisi”. Služi uglavnom espreso.

Dakle, logično je zaključiti da će se Beli pred izbore reinkarnirati, ali u drugom agregatnom stanju, te će biti teško prepoznatljiv. Ili je već stvoren i ima nekoliko lica. Jedno, kada sedi na kanabetu s Vučićem. Drugo, kada agituje protiv njega.

S tako poslaganim kockicama, rejtingom koji prelazi 50 odsto, ubedljivim pobedama na lokalu, a naročito u Lučanima, ali i uličnim protestima koji nisu za potcenjivanje i rešavanjem kosovskog pitanja, Vučićeva lista, odnosno on sam, ponovo je apsolutni favorit.

Pruža mu se, dakle, nova prilika da stvori uslove da raspodela društvenog bogatstva bude bliža Marksovoj nego klijentelističkoj, da gledamo i čitamo profesionalnije medije. I da to što poseduje toliku moć shvati kao teoriju relativiteta. Naročito zato što je srpska! Otuda me čudi deo opozicije koji se toliko strastveno protivi čestim vanrednim izborima, pa i ovim, ukoliko se raspišu, dok istovremeno silno žele da što pre zamene Vučića. Ili ne razumeju šta je to politika ili je Beli zaista šaman.

 

Izvor Politika, 09. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u