Pompeo: Sarađujte sa NATO kao što to radi Srbija

Državni sekretar SAD uputio pismo Predsedništvu BiH u kome poziva na prihvatanje Nacionalnog godišnjeg programa saradnje sa NATO

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO.

On je istakao da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je, kako je javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO (MAP).

On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u „jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima“, prenosi portal Kliks.

Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe radi povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlantskim savezom.

Pompeo je, u pismu upućenom Predsedništvu BiH, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.

„Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbednost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa“, naveo je Pompeo.

Na kraju je naveo da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD žele veći stepen saradnje sa BiH. BiH je nedavno dobila zeleno svetlo za aktivaciju MAP, što ne znači automatski i članstvo u NATO.

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi godišnji nacionalni program, čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO. MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO.

Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

 

Izvor Tanjug/B92, 09. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u