Prvo Trampovo obraćanje iz Ovalne sobe: Humanitarna kriza na južnoj granici (VIDEO)

U osmominutnom obraćanju naciji, američki predsednik je ukazao na „narastajuću humanitarnu i bezbednosnu krizu na južnoj granici Amerike“

Dok SAD ulaze u 18. dan delimične blokade vlade, predsednik Donald Tramp se prvi put tokom svog mandata obratio naciji iz Ovalne kancelarije. Poziva demokrate da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Zid je ključna karika granične bezbednosti – neophodna da bi se konačno razbio lanac nekontrolisane ilegalne migracije iz Latinske Amerike, poručio je Tramp. Predsednik, međutim, nije proglasio vanredno stanje, koje bi omogućilo da se za finansiranje tog projekta zaobiđe Kongres.

U osmominutnom obraćanju američki predsednik je ukazao na, kako je rekao, narastajuću humanitarnu i bezbednosnu krizu na južnoj granici Amerike.

„Svi Amerikanci su povređeni nekontrolisanom ilegalnom imigracijom. To ograničava javna sredstva i smanjuje plate i broj radnih mesta. Među najpogođenijima su Afroamerikanci i Hispanoamerikanci. Naša južna granica je trasa za ogromnu količinu ilegalnih droga“, istakao je Tramp.

U tom kontekstu ponovio je zahtev za izdavajanje 5,7 milijardi dolara za fizičku barijeru, što je, kako je istakao, zahtev profesionalaca koji se bave bezbednosnim pitanjima.

ČELIČNA OGRADA
„Na zahtev demokrata, to će biti čelična ograda, a ne betonski zid“, dodao je Tramp.

Predsednik je na kraju ukazao da vlada ostaje delimično blokirana zahvaljujući nespremnosti demokrata da finansiraju graničnu bezbednost.

„Koliko se još američke krvi mora proliti dok Kongres ne obavi svoj posao? One koji odbijaju da naprave kompromis u ime granične bezbednosti pitam zamislite da je život tako surovo razoren vašem detetu, vašem mužu ili ženi. Svim članovima Kongresa poručujem – usvojite zakon kojim će se okončati ova kriza. Svim građanima poručujem – zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbede našu granicu“, naveo je Tramp.

U odgovoru demokrata, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senataske manjine Čak Šumer optužili su predsednika da nije uspeo da ubedi Meksiko da plati za, kako su rekli, nepotreban i neefektivan zid, kao ni da uveri Amerikance da oni treba da plate za to.

„Večeras i tokom cele ove debate i njegovog predsedničkog mandata, predsednik Tramp je igrao na strah, a ne na činjenice. Podele, a ne jedinstvo. Ne budite u zabludi – demokrate i predsednik žele snažnu granicu. Međutim, mi se zaista ne slažemo sa predsednikom o najefikasnijem načinu da se to postigne“, naglasio Čak Šumer, lider demokrata u Senatu.

Razgovori između Bele kuće i demokrata u Kongresu nastaviće se i danas, mada su šanse za postizanje kompromisa i dalje jako male.

 

Izvor RTS, 09. januar 2019.

U SENATU BLOKIRAN ZAKON O SANKCIJAMA PROTIV RUSIJE, IRANA I SIRIJE
Američki senat nije mogao da glasa za zakon koji predviđa uvođenje sankcija protiv Rusije i Irana zbog pružanja pomoći sirijskoj Vladi.

Dokument pod nazivom „jačanje bezbednosti Amerike na Bliskom istoku“ podržalo je manje od dve trećine od stotinu senatora.

Demokrate su od početka izjavljivale da neće glasati za bilo koji zakon koji nije usmeren na prekid obustave rada američke Vlade. Na kraju se za dalju diskusiju o zakonu izjasnilo samo 56 senatora, od potrebnih 60 glasova. Nakon toga je lider republikanaca u senatu Mič Makonel podneo dokument na novo razmatranje.

Niz federalnih resora u SAD ne funkcioniše, ili radi sa ograničenjima od 22. decembra zbog neusvajanja budžeta: Donald Tramp zahteva da u dokumentu bude uključeno 5,6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, dok su demokrate protiv toga.

 

Izvor Sputnjik, 09. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u