Dan RS: U Banjaluci održan svečani defile, prikazana oklopna vozila, uručeno ordenje

Dodik: Deveti januar je sinonim za slobodu srpskog naroda

Svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike Srpske prošao je ulicama Banjaluke, a predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da je sigurna da je srpsku očuvala ljubav njenih građana, te da će je ta ljubav čuvati i dalje.

„Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da budemo okupljeni oko interesa Republike”, rekla je predsednica Cvijanović na svečanom defileu.

On je zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku.

„Svaki put kada smo bili jedinstveni, bili smo jaki, niko nam ništa nije mogao. Cenimo slobodu u kojoj živimo, jer znamo da ona nema cenu. Živela Republika Srpska”, poručila je predsednica.

Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Svečanom defileu prisustvuje veliki broj građana, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske, odnosno Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu prisustvuju i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života.

Nakon defilea u predviđena je Svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik”, a od 16 časova biće priređen i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na ulicama u centru grada građani se još uvek okupljaju. Prisutan je veliki broj policajaca, a onima koji pristižu se dele zastave Srbije i RS-a.

U svečanom defileu, kako je najavljeno, učestvuje više od 500 pripadnika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, pišu Nezavisne novine, a prenosi Tanjug.

DODIK: DEVETI JANUAR JE SINONIM ZA SLOBODU SRPSKOG NARODA
Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

„Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti – veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

„Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju”, istakao je Dodik.

Patrijarh Irinej izjavio je da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana – prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda, prenosi Tanjug.

CVIJANOVIĆ URUČILA ODLIKOVANjA INSTITUCIJAMA I POJEDINCIMA
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara – Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

„Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obeležavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama”, rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

„Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku”, istakla je Cvijanovićeva.

Zahvalila je svima koji su radili na jačanju Republike.

Na osnovu odluke predsednika Srpske odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva će uručiti i jedno posthumno odlikovanje.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti.

Dejanu Bodirogi je uručen Orden časti sa zlatnim zracima.

Orden Zastavom Srpske sa zlatnim vencem uručen je Petru Ivancovu.

Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda dobio je Slavko Lisica.

Orden časti sa srebrenim zracima uručen je Pjetru Bakariniju.

Orden Njegoša drugog reda dobio je Dečiji hor Vrapčići, dok je Orden Krst Milosrđa dobio primarijus Slavko Maksić.

Ovom svečanom činu prisustvuju su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer Srbije Ana Brnabić i ministri u vladama Srpske i Srbije, prenosi Tanjug.

BORENOVIĆ: RS ĆE BITI VEČNA
Predsednik opozicione PDP u Republici Srpskoj, Branislav Borenović, izjavio je danas da će Republika Srpska biti večna, sve jača i da će nadživeti svakog pojedinca.

„Republika Srpska treba da nadživi sve nas i snagom svojih institucija i sa svojim narodom treba da pruži jednak, normalan i kvalitetan život svim njenim građanima”, rekao je Borenović novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Borenović, koji je prisustvovao liturgiji u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, rekao da u Srpskoj svako treba da odgovorno radi svoj posao i da pruži kvalitetan život svakom čoveku.

Borenović je ocenio da se u narednom periodu pred svima nalazi nekoliko ključnih izazova, a to su kako sačuvati narod da ostane u Srpskoj, da živi i radi od svog rada i kako institucije da jednako štite i čuvaju sve svoje građane.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 09. januar 2019.

OKLOPNO VOZILO „DESPOT“ NAJVEĆE IZNENAĐENjE DEFILEA
Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj — „Despot“ kompanije „Tehnički remont Bratunac“ (TRB).

Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić. Prema njegovim rečima, od ideje do današnje promocije prošlo je godinu dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

„Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi ’Despota‘, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike“, rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda — liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i „Despota“.

Reč je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila se zasniva na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i na nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona, prenosi RTRS.

„Despot“ dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

 

Izvor Sputnjik, 09. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u