Brojne aktivnosti povodom Dana RS, Brnabić i patrijarh u Banjaluci

Vučić poručio da će Srbija uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj

Centralnim ulicama Banjaluke danas će, povodom Dana Republike Srpske, biti održan svečani defile u kojem će učestvovati više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i više od hiljadu pripadnika civilnog sektora.

Najavljene su brojne aktivnosti, svečana akademija, kao i prijem povodom dana koji se praznuje kao sekularni praznik odlukom Skupštine Republike Srpske.

Prvobitnu verzija Zakona o ovom prazniku osporio je Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine, kada je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske proglasio neustavnim.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije tražio da Oružane snage Bosne i Hercegovine učestvuju na obeležavanju 9. januara.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće u Banjaluci obeležavanju Dana Republike Srpske (RS) a tim povodom, biće joj uručen orden Republike Srpske na lenti, najviše odlikovanje koje RS dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi.

VUČIĆ UPUTIO ČESTITKE ANI BRNABIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Republike Srpske predsednici RS Željki Cvijanović „uz najbolje želje za njen dalji napredak“, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

„Na dan Svetog Stefana, primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije“, naveo je Vučić u čestitki.

Vučić je poručio da će Srbija, u ime neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj.

„U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija“, naveo je Vučić.

Kao Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, RS je formirana 9. januara 1992. godine odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH iz 1995. godine postala je međunarodno priznata kao entitet Bosne i Hercegovine.

 

Izvor N1, 09. januar 2019.

PATRIJARH IRINEJ SVEČANO DOČEKAN U BANjALUCI
Patrijarh srpski Irinej stigao je u Banjaluku. U Vladičanskom dvoru primili su ga predsednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i episkop banjalučki Jefrem.

Patrijarh Irinej služiće u sredu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgija počinje u 09:00 časova. Pre liturgije, ispred banjalučkog Sabornog hrama, biće organizovan doček patrijarha.

 

Izvor RTRS/Večernje novosti, 08. januar 2019.

CVIJANOVIĆ: RS POLITIČKI STABILNIJA I EKONOMSKI SNAŽNIJA
Republika Srpska je politički stabilnija i ekonomski snažnija, uprkos neprestanim pritiscima, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je najavila da će se institucije Srpske u ovoj godini usredsrediti na povećanje životnog standarda građana.

Predsednica Cvijanović ističe da je Srpska, uprkos neprestanim pokušajima zlonamernika da bude prikazana kao područje paravojnih formacija ili ekonomskog sunovrata, ostvarila napredak.

Između ostalog, povećala je penzije, uvela isplate za nezaposlene porodilje, izgradila ili renovirala brojne škole i vrtiće…

— Mnogi projekti su realizovani u prethodnom periodu, od puteva i autoputeva. Nove bolnice su izgrađene po regionalnom principu, tako da danas u svakoj regiji imate ili novoizgrađenu ili renoviranu bolnicu, rekla je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.

Napredak je, ističe Cvijanovićeva, ostvaren u ambijentu dvostrukih pravila međunarodne zajednice na štetu Republike Srpske.

Stabilnost je, kaže, očuvana i nakon politizacije tragedije porodice Dragičević iz Banjaluke i svojesvrsne negacije rezultata izbora.

— Pogledate neke druge države u okruženju i vidite na koji način su smenjivane vlasti, na koji način su pravljeni nemiri, na koji način se ulazilo ili pokušalo ući u Skupštinu. Onda iz toga nije teško izvući zaključak, izjavila je predsednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva ističe da su građani više nego ikad svesni važnosti očuvanja Republike Srpske. Dodaje da je Srpska jedini funkcionalan deo Bosne i Hercegovine i da je otporna na bilo kakve potrese unutar BiH i regiona.

— Kad bi sutra došlo do kolapsa sistema u okviru BiH, garantujem da je Republika Srpska ta koja aspsolutno može da funkcioniše i u roku 24 časa ili 48 časova uspostavi kompletan funkcionalan sistem kao da se ništa nije desilo u okruženju, zaključila je Cvijanovićeva.

Srpska će, kaže predsednica Cvijanović, nastaviti da jača institucije, analizira promenjenu snagu međunarodnih faktora i stvara ambijent jače ekonomije i time većeg životnog standarda.

 

Izvor RTRS/Večernje novosti, 08. januar 2019.

DODIK: KADA BI DRINA BILA GRANICA, POPIO BIH JE
Uoči obeležavanja Dana Republike Srpske, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik jednim je gestom pokazao kako gleda na granicu između Srbije i Republike Srpske.

U delu intervjua za Jutjub kanal Centra za društvenu stabilnost voditelj je pitao Dodika, pokazujući na čašu vode ispred njega, šta bi uradio kada bi Drina bila večita granica, a sva njena voda sadržana u toj čaši.

Na to je Dodik uzeo čašu i popio svu vodu, rekavši „živeli“.

On je, ipak, dodao da je Drina prelepa reka i da treba da teče.

„Ali ona je srpska reka“, poručio je Dodik.

 

Izvor RTRS/Večernje novosti, 08. januar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u