Vučić za FT: Svaki zamrznuti konflikt može da se „otopi“

„Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje, u intervjuu za Fajnenšel tajms, nastavak reformi, koje su već dovele do trogodišnjeg suficita u budžetu i da ostaje pri ubeđenju da će samo dogovor sa Prištinom doneti trajan mir regionu, koji, navodi list, i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavije.

„Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt – on nikada nije zamrznut, jer se u nekom trenutku ‘otopi’. A kada se to dogodi to je katastrofa za sve”, rekao je Vučić u intervjuu koji je uglednom britanskom listu dao nakon ceremonije unošenja Badnjaka u Predsedništvo Srbije.

List navodi da je Vučić na proslavi pravoslavnog Božića ugostio i neke od onih političara, koje Zapad smatra pretnjom po krhki mir u regionu, uključujući Milorada Dodika, koji je već dve godine pod sankcijama SAD, zbog opasnosti da može da ugrozi Dejtonski sporazum, ali i proruske političare iz Crne Gore, Andriju Mandić i Milana Kneževića, inače optuženih za pokušaj državnog udara 2016. godine kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Uprkos vezama sa tim političarima, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, piše FT i dodaje da mnogi Srbi smatraju Kosovo kolevkom srpske pravoslavne vere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika – od levičarskih lidera, do tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

„Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi”, rekao je Vučić i dodao da opozicioni lideri „nisu u poziciji da prihvate realnost”.

„Oni nemaju plan, jedina važna stvar za njih je da me nazivaju izdajnikom i da sve ostane kako jeste. Ali, ne marim za to”, rekao je predsednik Srbije, citira Fajnenšel tajms.

On je kazao i da bi ekonomski i trgovinski razvoj, kao i dogovor o Kosovu pomogli stabilnosti u regionu.

„Ako budemo u stanju da se međusobno povežemo ekonomski i na druge načine, imamo šansi da budemo uspešne zemlje. Inače će biti katastrofa za sve nas. Svi odlaze iz regiona i zato nam je očajnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo, ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela”, rekao je Vučić.

Kritičari Vučića smatraju da su zapadne sile zainteresovane da vide dogovor toliko da se uzdržavaju da kritikuju „nazadovanje demokratije” u Srbiji, u kojoj su kritički glasovi glasovi kritike u velikoj meri isključeni, a retorika nasilja u porastu, ocenjuje FT.

List navodi da je Vučić u vreme Miloševića bio ministar informisanja i da je izricao kazne medijima koji su kritikovali Miloševića, a FT navodi da Vučić odbacuje pritužbe opozicije da javni servis RTS ne daje dovoljno vremena glasovima koji su kritični.

„Imaju vreme na RTS kao što niko nije imao u prethodnom periodu. Prisutni su, ne znam, ponedeljkom, utorkom, četvrtkom. Ako govorimo o velikim TV emisijama, uvek su tu. Ne znam šta oni hoće. Kad god organizuju protest, ima više izveštaja o tome na RTS-u nego o nama”, rekao je Vučić i dodao da je problem što se „oni uvek žale na medije”, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 09. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u