„Žuti prsluci“ prave političku stranku u Francuskoj

Partija, čiji statut se piše uz pomoć advokata i bivših parlamentaraca, će zahtevati reforme poreske i socijalne politike

Predstavnica francuskog pokreta „Žuti prsluci“ Žaklin Muro odlučila je da napravi političku partiju, javlja radio-stanica „Frans info“.

Napominje se da će partija, čiji statut se piše uz pomoć advokata i bivših parlamentaraca, zahtevati reforme poreske i socijalne politike.

Odgovarajući na pitanje da li će ona biti predvodnik novog političkog pokreta, Žaklin Muro je odgovorila:

„Ne tražim nikakvu funkciju, pokušaću da formiram partiju i to uopšte nije loše. Što se tiče ostalog, kao i u svakoj drugoj partiji, glasaćemo. Da li ću biti na njenom čelu ili ne, sasvim mi je svejedno, i to uopšte nije najvažnije. Najvažnije je — formirati je, ujediniti ljude protiv nasilja i za poštovanje naših institucija.“

Protesti „Žutih prsluka“ počeli su u Francuskoj sredinom novembra sa zahtevima da se ne povećavaju takse na gorivo i cene benzina, a naknadno je dodato i niz drugih. Nezadovoljni socijalnom politikom francuskih vlasti, učesnici protesta nastavili su da izlaze na ulice u celoj zemlji, ne obazirući se na mere za smirivanje situacije koje je donelo rukovodstvo države. Protesti su često praćeni neredima i sukobima između demonstranata i policije.

 

Izvor Sputnjik, 09. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u