Haradinaj proziva EU zbog „beogradskog satelita“

Haradinaj ukazao na to da su tokom proslave Dana RS pevane pesme u kojima se poziva na „osvetu i osvajanje Kosova“

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj prozvao je EU zbog nereagovanja na, kako tvrdi, nove provokacije Beograda preko „svog satelita“ RS.

Kako navodi, tokom obeležavanja Dana Republike Srpske pevane su pesme kojima je pozivano na „osvetu i osvajanje Kosova“.

Haradinaj je na svom profilu na Fejsbuku napisao da Brisel vrši pritisak samo kada su u pitanju legitimne odluke prištinske vlade kao što su mere nametnutnog stopostotno povećanog poreza na robu iz Srbije.

„Dok Evropska unija koristi sve načine da izvrši pritisak na Kosovo da ukine legitimnu i zakonsku meru uvođenja takse, što koriste sve razvijene zemlje, kao što su Sjedinjene Države, Francuska, Kanada, ne oglašava se na scene (u Banjaluci) u kojima se poziva na rat i genocid“, naveo je Haradinaj.

Neuspehom EU smatra to što Brisel ne reaguje na „destabilizujuće akcije Srbije“, koje sada sprovodi preko „svog satelita koji se zove Republika Srpska“.

Srbija, tvrdi Haradinaj, aktivno odbija da se integriše i prihvati evropske vrednosti, dok je u Banjaluci juče održan „provokativni marš usmeren na destabilizaciju celog Balkana“.

Tvrdi da je tokom obeležavanja Dana Republike Srpske pevana pesma „Heroji Kosova“, koja, kako kaže, „poziva na osvetu i invaziju Kosova“, a sve to, dodaje, prate pozivi protiv EU.

To ga sve, kaže, podseća na „režim“ Slobodana Miloševića i događa se u prisustvu „Vučićeve pemijerke Ane Brnabić i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom“.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u