Moskva: Uzvratićemo ako Britanija otvori vojne baze u inostranstvu

Zaharova: „Izjave o težnji da se povećava vojno prisustvo u trećim zemljama imaju čisto provokativan karakter“

Usmerenost Velike Britanije ka militarizaciji izaziva nedoumice Moskve, a Rusija će u slučaju pretnje odgovoriti adekvatno, izjavila je u petak portparolka Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je u intervjuu za list Telegraf da Velika Britanija namerava da izgradi dve nove vojne baze u Jugoistočnoj Aziji i Karipskom regionu nakon izlaska iz Evropske unije.

List je, pozivajući se na izjave zvaničnika iz Vilijamsonovog okruženja, naveo da bi nove baze mogle da budu izgrađene u Singapuru ili Brunejima, kao i u Gajani ili Montseratu.

„Izjave ministra odbrane Velike Britanije koje idu u prilog daljoj militarizaciji britanske politike izazivaju, u najmanju ruku, nedoumice“, izjavila je Zaharova.

Razume se, dodala je ona, da će u slučaju realizacije bilo kakvih mera koje predstavljaju opasnost za bezbednost Rusije i njenih saveznika, Moskva iskoristiti svoje pravo da adekvatno odgovori na njih.

Zaharova je naglasila da London ima pravo da određuje sopstvenu politiku, ali da u svetlu rasta vojno-političke napetosti u svetu i napora odgovornih članica svetske zajednice da se mirno reše krize — „izjave o težnji da se povećava vojno prisustvo u trećim zemljama nosi kontraproduktivni, destabilizujući i često provokativan karakter“.

 

Izvor Sputnjik, 11. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u