Udruženje američkih psihologa: Muževnost je pretnja mentalnom zdravlju

Prema izveštaju najveće nacionalne organizacije američkih psihologa, muževnost je patologija koju treba lečiti

Prema novom izveštaju Udruženja američkih psihologa, najveće nacionalne organizacije američkih stručnjaka ovog područja, tradicionalna muževnost je pretnja mentalnom zdravlju. U kratkom osvrtu na ovu tvrdnju je za Foks njuz kod Takera Karlsona govorila Kristina Hof Somers, koja kaže kako američki psiholozi muževnost vide kao ,,patologiju koju treba lečiti”, pa je stoga slanje svojih sinova, muževa i očeva na tretmane kod njih jednostavno opasno.

Položaj američkih muškaraca je nezavidan. Statistike to jasno pokazuju. Koji je razlog? Prema Udruženju američkih psihologa (American Psychological Association), problem muškaraca je njihova muška bit, suština. Nedavno objavljene preporuke navode kako je ,,tradicionalna muževnost štetna i da se psihologija protiv nje nekako mora boriti”. Danas imamo Kristinu Hof Somers, istraživača na institutu Amerikan enterprajz, jednom od vodećih podkasta ,,Femsplainer”. Hvala Vam što ste došli!
— Uvek sam srećna kad se vidimo.

Jednostavno sam zamislio naučnu studiju koja bi tvrdila da su ženstvenost ili homoseksualnost otrovni u svojoj biti i da žene ili homoseksualci zbog sopstvenog mentalnog zdravlja trebaju potisnuti svoje prirodne sklonosti. Šta mislite, kako bi to bilo primljeno?
— Sigurno ne dobro.

Da…
— Ali i ovo je skandal, jer ga je objavilo Udruženje američkih psihologa, najveća naučna organizacija psihologa u kojoj je oko 120 hiljada članova! I tekst izveštaja je pun žargona kao što je ,,privilegija muškaraca”, ,,hegemonijska muževnost”, ,,androcentrična evropska muževnost”… Kakav apsurd! To je politizovana doktrina. Zamislite da je vaš sin ili otac depresivan i potrebna mu je pomoć psihijatra ili psihologa, a morate da se pitate je li vaš psiholog rob ove dogme.

Pitam se je li ta dogma uzrok depresije? Ona je svuda! Šta bi se dogodilo kad bi devojkama rekli da su karakteristike ili nagoni koji ih teraju da osećaju svoju ženstvenost otrovne i da ih trebaju potisnuti? Kako bi to uticalo na njihovo mentalno zdravlje?
— To ne bi dalo ništa dobro. Zapravo, smatramo da je muževnost patologija koju treba lečiti. To jest, ne mi, već Udruženje američkih psihologa. Kao da prosečnog čoveka treba rekonfigurisati ili resocijalizovati prema kriterijumima… ne znam… udžbenika o rodnim studijama objavljenog ’70-ih. To su zastareli podaci koji ne dokazuju uticaj bioloških činilaca na muževnost.

Muževnost je jednostavno proglašena društvenim konstruktom i tome treba verovati. Dakle, budući da ga je izgradilo društvo, onda obnovimo tu muževnost u svetlu onoga što kažu pristrasni istraživači.

U to veruju samo ludi ljudi. To je poricanje biološke stvarnosti. Pitam se i zašto se u ovom izveštaju ništa ne govori o stvarnom padu nivoa testosterona u poslednjih 30 godina? Ima li to bilo kakvu ulogu u problemima muškaraca? Čini se da za to niko nije zainteresovan.
Zapravo, oni ustupaju tradicionalnu muževnost, iako se na to žale i to poriču. Ali, čitajući ovaj izveštaj, ne biste dobili nikakvu ideju da je muškarac, muškarčeva suština, nekada bila identifikovana sa svime što je dobro.

Da li bi trebali da budemo uznemireni takvim jasnim uplitanjem politike u nauku?
Definitivno! I, kao što sam već rekla, prvo ćete morati da saznate političke poglede psihologa, njegovo mišljenje o ovom izveštaju, pre nego što mu pošaljete sina ili muža… Ova politizacija je stvarno zastrašujuća!

Izveštaj Udruženja američkih psihologa: APA / Guidelines for Working with Men and Boys

https://www.youtube.com/watch?v=nhDJE6SoNd0

 

Izvor logicno.com, 11. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u