Vulin: Vojska Srbije spremna da zaštiti sve Srbe gde god da žive

2018. godina je u vojno-tehničkom smislu bila možda najbolja u novijoj istoriji Srbije: 29 različitih sistema je ušlo u arsenal VS

Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava, jer mora uvek da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i sve Srbe bez obzira gde žive, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom prikaza naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Vulin je naglasio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da bude spremna za svaku nevolju i da bude u stanju da sama ostvari svaku funkciju i da ima svaku sposobnost koju imaju, kaže, daleko veće i bogatije vojske.

„Pošto nismo članica NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članica ni NATO-a ni bilo kog drugog vojnog saveza, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov“, rekao je Vulin.

Kako je rekao, zemlje koje su u različitim vojnim savezima mogu da razvijaju samo jedan deo svojih sposobnosti, dok mi moramo da imamo sve i čuvamo i nebo, i zemlju, i vodu i budemo u stanju da se nosimo sa elektronskim dejstvima, kao i mnogo snažnijim od sebe.

„Najsigurniji način da to uradite jeste kada imate institute kao VTI i odbrambenu industriju kakvu ima Srbija i kada ste u stanju da najveći deo svojih potreba zadovoljite iz svoje proizvodnje i pameti.“

Vulin je naglasio da smo u stanju da se opremamo najsavremenijim sistemima po najnižim mogućim cenama.

„Sve što ste ovde videli, kada bi kupovali na svetskom tržištu, ne bi imali novca za tako nešto. Ni mnogo bogatije zemlje to sebi ne bi mogle da priušte, ako se snabdevaju isključivo na tržištu. Jačamo našu vojsku, kako bi bila na nivou vojski najrazvijenijih zemalja u svetu“, rekao je on.

Ministar je kazao da je 2018. godina u vojno-tehničkom smislu možda bila i najbolja godina u novijoj istoriji Srbije: 29 različitih sistema je ušlo u naoružanje Vojske Srbije, a 2009. — kao najbolje godine do tada svega osam.

Rekao je da je VTI prošle godine primio 50 mladih inženjera i zadržao 45 onih koji su otišli u penziju.

Vulin je izrazio očekivanje da će VTI primiti još 75 mladih inženjera, što će značajno unaprediti kadrovsku bazu.

Naveo je da je u VTI omogućeno nagrađivanje najboljih i podizanje zarada u skladu sa rezultatima.

„Vlada i Vučić posebno vode računa o naučnoj bazi, sve su ovo složeni sistemi na kojima je dugo rađeno i svaki od njih je od ogromnog značaja. Videli ste i ’Lazara‘ i ’Noru‘ i nove rakete, različite tipove municije i nove upaljače, ali i ono što čini život svakom vojniku — novi ogrtač, šešir i slično, sve je to podjednako važno.“

Vulin je poručio da će uvek biti prioritet da vojska kupuje domaće kako bi pomagala domaću industriju, kao i da neće biti kompromisa kada je reč o kvalitetu i bezbednosti opreme za vojnike.

„Svaka stvar je ovde po najvišem standardu i možda se zato malo duže čeka da bude uvedeno u sistem, ali nijedan vojnik ne sme da ima lošu balistiku koja bi mogla da mu ugrozi život.“

Vulin je rekao da je u budžetu za vojsku sve povećano i da je taj budžet na istorijskom maksimumu, pošto nikad nije toliko novca odvojeno za opremanje.

Napomenuo je da oko 50 odsto ide na zarade, odnosno ljudske troškove i podsetio da se iz budžeta za vojsku izdvaja ukupno 1,7 odsto.

„Mogu samo da zahvalim vrhovnom komandantu na razumevanju i na tom što je cela Vlada podržala njegovu stratešku orijentaciju da Vojska Srbije mora da bude opremljena. U VTI je 2005. otpuštena polovina najboljih inženjera bez ikakve najave, tako se radilo od 2000. do 2012. godine, dok su se drugi razvijali. Mi sada treba da ih stignemo i prestignemo“, kaže Vulin.

Podsetio je da je u 2018. godini Srbija izvezla naoružanje u vrednosti od oko 600 miliona dolara, što je povećanje od oko 17 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kaže da su to proizvela preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države.

 

Izvor Sputnjik, 11. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u