Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

Odluka o promeni ustavnog imena ,,Makedonija“ je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO

Makedonsko Sobranja usvojilo je dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom „za”, čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji je Makedonija potpisala sa Grčkom lane u junu, i novo ime države je Republika Severna Makedonija.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da sa promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je samo nekoliko stotina demonstranata.

Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko” u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko”, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije”, dok na engleskom „macedonian”.

Odluka o promeni ustavnog imena ,,Makedonija“ je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom.

Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke, prenosi Tanjug.

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

Mas i Knajsel: Istorijska odluka makedonskog Sobranja
Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su odluku makedonskog parlamenta o primeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

„Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO i otvoriti pristupne pregovore sa EU. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja”, istakao je Mas u saopštenju.

On je naglasio da su premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev preduzeli ogromne napore da reše ovaj konflikt.

„Oni su dali ohrabrujući primer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može da se dođe do uspeha. To upućuje i ohrabrujući signal celom regionu”, rekao je Mas.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglašava da „odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska”.

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rešavanju spora sa Grčkom.

„Čestitam vladi, poslanicima i celom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije”, smatra Knajsel.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro da stupi na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uverenje da će vlada u Skoplju narednih meseci nastaviti da koračak odlučnim putem reformi, prenosi Tanjug.

„Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obaveštajnih službi i službi bezbednosti”, konstatovala je šefica austrijske diplomatije.

Mogerini i Han čestitali Makedoniji ustavne izmene
Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama, potrebnim za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

„Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmena. To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma”, navode u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste „jedinstvenu i istorijsku” priliku za rešavanje jednog od „najstarijih problema u regionu” i da odlučno krenu napred putem EU.

„EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi”, istakli su Mogerini i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostvarivanju njenog strateškog cilja EU integracija, prenosi Tanjug.

Cipras čestitao na „uspešnom okončanju revizije ustava BJRM”
Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je saopšteno da je on „čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma”, prenosi ANA.

Grčka agencija podseća da su „Grčka i BJRM potpisale istorijski sporazum u junu 2018, čime su rešile pitanje koje je dugo stajalo između dve zemlje” i da ovaj sporazum „mora da bude ratifikovan u parlamentima obe zemlje”.

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za”, usvojilo ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija, prenosi Tanjug.

Čestitke za Severnu Makedoniju, Osmani zagrlio Zaeva
Makedonskog premijera Zorana Zaeva prvi je zagrlio i čestitao mu zamenik premijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, kada je Sobranje dvotrećinskom većinom izglasalo ustavne izmene, prema kojima se po Prespanskom sporazumu ta država sada zove Republika Severna Makedonija.

Osmani je u sali Sobranja sedeo do Zaeva, kojem su potom čestitali i ostali ministri i poslanici koji su svojim glasovima omogućili izmene Ustava.

Poslanici sa dvotrećinskom većinom, sa 81 glasom „za”, na 75. sednici Sobranja usvojili amandmane 33, 34, 35 i 36 na Ustav Makedonije, a nakon toga je proglašen i Ustavni zakon za sprovođenje amandmana, prenosi Tanjug.

Sednici nisu prisustvovali poslanici iz redova VMRO-DPMNE.

Makedonija: Postignut dogovor za izglasavanje ustavnih amandmana
Makedonska vlada postigla je dogovor sa albanskom opozicionom strankom BESA i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana, prenosi Tanjug.

„Potvrđujemo da formulacija ‘državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije’ ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje ‘državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije’ i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori.

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

 

Izvor Politika, 12. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u