Grčki ministar odbrane podneo ostavku zbog Prespanskog sporazuma

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je da grčki parlament glasa o poverenju vladi

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos podneo je ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije, javlja „Rojters“. Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je da grčki parlament glasa o poverenju vladi.

Panos Kamenos, tačnije njegova stranka Nezavisnih Grka, koalicioni je partner Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladajuću koaliciju napustiti još šest članova njegove stranke.

„Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju“, poručio je Kamenos.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

„Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu“, rekao je Kamenos i istakao da nijedno rešenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Kamenos se u prepodnevnim satima sastao sa grčkim premijerom, što je bilo nekoliko puta odlagano, jer su se čekali rezultati iz makedonskog Sobranja.

„Imali smo dosta dugu diskusiju sa premijerom. Imali smo četvorogodišnju saradnju stranaka iz različitih političkih tabora, ali smo uspeli da izvučemo Grčku iz memoranduma, a samim tim cilj je postignut“, rekao je Kamenos.

„Zahvalio sam se premijeru na našoj saradnji i objasnio mu da zbog nacionalnog pitanja ta saradnja ne može da se nastavi, te da se zbog toga stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade“, zaključio je Kamenos.

CIPRAS: NOVI MINISTAR EVANGELOS APOSTOLAKIS
Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku Kamenosa i najavio je da će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.

Cipras se, u obraćanju medijima nakon sastanka, zahvalio Kamenosu na „nezamenljivom“ doprinosu i rekao da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

„Četiri godine smo imali fer partnerstvo iako smo došli iz različitih političkih porodica“, istakao je Cipras.

Cipras je već obavestio predsednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje poverenja vladi, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da započne u utorak i da se okonča u četvrtak.

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u