Mirović: Dačić i Bingulac se utrkuju u dodvoravanju crnogorskom režimu

Crnogorski režim je u delirijumu, oni ne razlikuju narod od nacije i državu od vlasti

Profesor dr Dejan Mirović ocijenio je da se režim u Podgorici u svom delirujumu indetifikovao sa državom. Oni ne razumiju, kako kaže, razliku između pojmova narod i nacija, država i vlast. Zato, smatra Mirović, očigledno diskriminišu oko 30 odsto svog naroda, koji se izjašnjavaju kao Srbi.

“Nakon javnih prijetnji akademiku Matiji Bećkoviću, uglednim istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću i meni, hapšenja poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića bez skidanja imuniteta, uz nadripravna opravdanja koja nijesam vidio u svoj univerzitetskoj karijeri, antisrpskih pokliča povodom obilježavanja 100 godina Podgoričke skupštine i histerije u provladinim medijima u Crnoj Gori (nas četvorica smo najprimitivnije vređani i klevetani) nisam bio iznenađen kada sam 4. decembra 2018. godine vraćen sa graničnog prelaza Dobrakovo od strane crnogorske policije. Uručeno mi je rješenje u kojem piše da sam, ni manje ni više nego, “prijetnja za nacionalnu bezbijednost” jedne države članice NATO pakta iako nikada nisam pozivao na nasilje ili državni udar, negirao činjenicu da je Crna Gora bila država 1878. godine ili da je sada članica UN. Kako je moja posjeta majci i bratu koji su me očekivali u rodnom domu u Ulcinju tog 4. decembra ugrozila nacionalnu bezbjednost Crne Gore još uvijek mi niko nije objasnio. Zato ću pravdu potražiti na sudu, kaže Mirović u razgovoru za Borbu.

U tom kontekstu, dodaje on, skandalozno zabranjivanje mirne proslave Srpske Nove godine je znak da će režim u Podgorici i u 2019. godini nastaviti sa kršenjem ljudskih prava.

“To najbolje pokazuju podaci o zaposlenosti Srba u javnoj upravi (koji su jednocifreni). Režim i u 2019. vodi kampanju protiv SPC u Crnoj Gori iako je prema podacima iz svih anketa ona najpopularnija institucija u Crnoj Gori. To ukazuje da se režim obračunava i sa crkvom koja okuplja i Srbe i Crnogorce pravoslavne vere, ili sa crkvom koja je prihvatljiva i za Crnogorce koji nijesu antisrbi. Dakle, nema sumnje da se radi o delirijumu režima u Crnoj Gori koji živi na podjelama unutar naroda, smatra Mirović.

Režim je i podizanjem spomenika diktatoru Brozu pokazao ko je idejni vođa njihove politike.

“Tumačenje događaja od prije 100 i nešto godina je za režim u Podgorici težak zadatak jer treba istoriju prilagoditi dnevnoj politici. Ali kada izvode svoju ideologiju od Broza nema potrebe da izmišljaju. Oni su istinski nasljednici druga Tita i njegovog lijevog totalitarizma (koji je kulminirao logorom za neistomišljenike Goli otok). Zato uvijek kritikuju desni totalitarizam a ne pominju lijevi. Dakle, oni ne razumiju šta znače moderni pojmovi poput slobode izražavanja, zabrane diskriminacije ili proporcionalnog postupanja i normalnog dijaloga sa neistomišljenicma. Naravno, što se tiče ozbiljnosti i kredibilnosti aktuelnih antisrpskih fraza i pokliča čelnih ljudi režima, treba podsjetiti da su upravo oni bili glavni organizatora referenduma o ujedinjenu Crne Gore i Srbije 1992. godine, podsjeća Mirović.

Nažalost, nepreduzimanje recipročnih mjera od strane Srbije pokazuje, naglašava on, da je bio u pravu kada je tvrdio da režim u Podgorici ima nesrazmernu moć u Srbiji.

“To je i moj “pravi grijeh” (i uzrok zabrane). Posebno je sramno ponašanje Ministarstva inostranih poslova Srbije, ne samo povodom zabrane četvorici intelektulaca već i povodom skandaloznog hapšenja djevojčice Sare Vidak i progona penzionerke Branke Milić. Ivica Dačić, Veljko Odalović i ambasador Zoran Bingulac (koji se godinama ne miješa u svoj posao) i ostali iz MIP-a, se prosto utrkuju u udvoričkim izjavama prema Podgorici. Sa druge strane, crnogorski ministar Srđan Darmanović otvoreno prijeti Beogradu povodom slučaja Branke Milić. Takođe, ni od druge članice vladajuće koalicije u Srbiji, SNS-a, nijesmo dobili ništa više od verbalnih osuda takvog ponašanja Podgorice. Dodajmo ovome i slobodan status osuđenog šefa kriminalne grupe Svetozara Marovića u Beogradu i biće jasno kakav je pravi odnos Podgorice i Beograda. Nadam se ipak, da će u 2019. godini preovladati razum i da će i u Crnoj Gori i u Srbiji prestati progon onih koji drugačije misle i da će režim u Podgorici početi konačno da se bavi krupnim ekonomskim i drugim problemima kojih je sve više kako ubjedljivo pokazuju skandalozni snimci koje objavljuje Duško Knežević, poručio je Mirović.

 

Izvor borba.me, 13. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u